Hirdetés

Megint életet mentett egy Apple Watch: érzékelt valamit, amit az orvosok nem



|

Az okosóra tartósan magas pulzusszámról értesítette tulajdonosát, aki így még időben orvoshoz fordult.

Hirdetés

Kilenc éve jelent meg az Apple első okosórája a piacon, aminek legfontosabb funkciói a különböző aktivitásokhoz - futás, kerékpározás, fitnesz - kapcsolódnak. A termék mindamellett, hogy méri az általunk megtett távolságot, lépések számát és az aktivitás idejét, közben szenzorok segítségével folyamatosan monitorozza viselőjét.

Az eszköz figyelemmel kíséri a vérnyomásunkat, pulzusszámunkat is. A legújabb 9-es és Ultra 2-es széria már véroxigén mérésére is képes, de ezt a funkcióját egy elvesztett szabadalmi per miatt le kellett tiltania a gyártónak.

Ennek ellenére a megmaradt képességei is hasznos eszközzé teszik a hightech órát használója számára. Ennek ékes példája volt az a közelmúltbeli történet, mikor egy floridai kisváros, Sarasota helyettes seriffjének tulajdonképpen az életét mentette meg okosórája.

Hirdetés

Luke Heymant rövid időn belül háromszor is figyelmeztette az óra, hogy nagyon magas a pulzusszáma. Először, mikor jelzett a készülék, 160 volt a percenként mért érték, ami ugyan valóban magas, de csak napokkal később ment Heyman orvoshoz, mikor rosszul lett. Miután a kórházi ügyeletes kizárta a szívrohamot, a seriff hazament.

A hirtelen visszatérő rosszullét miatt azonban rövidesen ismét bement a kórházba, ahol megállapították, hogy ismét 160-at ver percenként a szíve. Ezt már nem hagyták annyiban és CT vizsgálatot kértek Heymannak. A vizsgálat több vérrög jelenlétét is kimutatta a tüdőben, amik, ha elakadnak, a páciens halálát okozhatták volna. Az őt vizsgáló tampai kardiológus azt is hozzátette, hogy valószínűleg az Apple Watch mentette meg az életét.

Az Apple Watch magas pulzusszámra vonatkozó figyelmeztetése akkor lép működésbe, ha a mért érték túl sokáig meghalad egy normál szintet az aktivitáson kívüli időben is. Az Apple okosórái 13 éves kor felett minden felhasználó esetében támogatják a diagnosztikai funkciókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.