Hirdetés

Mégis kell a linuxos okostelefon?



|

A Librem 5 közösségi finanszírozási kampánya már több mint 1,5 millió dollárt gyűjtött.

Hirdetés

A Purism idén nyáron jelentette be, hogy 1,5 millió dollárt szeretne összegyűjteni közösségi finanszírozás keretében ahhoz, hogy létrehozzon egy okostelefont, ami ingyenes és nyílt forráskódú Linuxot futtat, és hardveresen is garantálja a biztonságot. 

Hirdetés

A Librem 5 közösségi finanszírozási kampánya elég lassan indult, és bukásnak tűnt, de végül az elmúlt hetekben a GNOME- és KDE-fejlesztők támogatásának hála magára talált, és elérte az 1,5 milliós határt is. 

Az első fejlesztői kitek jövő júniusban lesznek kiszállítva, majd a tényleges okostelefonok 2019. januárjában. 

Bár van rá esély, nem alakul minden a terv szerint, de a Librem korábban már sikeresen adott ki laptopokat. 

Maga a Librem 5 képes hardveresen leválasztani a kamerát, mikrofont, WiFi-t, Bluetooth-t, de a Linux is nagy erénye. Az 5 hüvelykes kijelző alá 3 GB RAM és 32 GB tárhely költözik majd, lesz microSD-foglalat, előlapi és hátlapi kamerák, jackcsatlakozó - de Android nem. 

Android helyett PureOS Linux rendszerrel jelenik majd meg a készülék, de más rendszer futtatását is támogatná. A Mozilla és a Canonical már belebuktak a mobilos Linuxba, de a Purism ezúttal csak egy szűk réteget szeretne kiszolgálni az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekre építő termékkel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.