Hirdetés

Megkapta az első ember Elon Musk agyba ültethető chipjét



|

Jól van az első emberi kísérleti alany, aki átesett a Neuralink operációján.

Hirdetés

Elon Musk egy csapat tudóssal összefogva még 2016-ban alapította meg a Neuralink nevű céget, amely agyba ültethető chipek fejlesztésével foglalkozik. Ha sci-fis távlatokban gondolkodunk, Muskék szerint ezek egy napon lenyűgöző képességekkel ruházhatják majd fel az embereket, a közelebbi jövőben viszont elsősorban a különböző fogyatékosságokban szenvedő betegeknek lehetnek hasznosak, akik a vezeték nélküli "elmeszámítógép" segítségével könnyebben kommunikálhatnak vagy irányíthatnak különböző eszközöket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala tavaly májusban jóváhagyta a technológia embereken való kipróbálását, nem sokkal később pedig a Neuralink már el is kezdte toborozni a kísérleti alanyokat, egy akkori jelentés szerint óriási érdeklődés mellett. Most újabb mérföldkőhöz ért a projekt az első sikeres beültetéssel.

Hirdetés

Erről maga Elon Musk adott hírt a szintén hozzá tartozó X (korábban Twitter) közösségi oldalon, ahol egy rövid posztban tudatta, hogy az első emberi páciens január 28-án megkapta a Neuralink chipjét, és már felépülőben van a beültetésből. Az eredmények kapcsán a milliárdos csak annyit közölt, hogy a kezdeti számok "ígéretes neuroncsúcs-érzékelést" mutatnak.

Magáról a páciensről tehát nem derült ki semmi, de a vonatkozó tanulmányhoz készült brosúrában a cég azt írta, hogy legalább 22 éves alanyokat keresnek, akik nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás leterálszklerózis (ALS) miatt mind a négy végtagjuk bánulásában szenvednek. Az embereken végzett kísérlet a tervek szerint hat éven át tart majd, így még odébb van, hogy végleges eredményeink legyenek a projekt kapcsán.

Musk agyi chipje messze nem az első és egyetlen a piacon, amely emberi beültetésre került, mivel ez egy másik technológiával már 2004-ben megtörtént, azóta pedig világszerte több hasonló beavatkozást is végeztek. A Neuralink megoldása ugyanakkor úttörő abban, hogy semmiféle kábelre sincs szükség a működéséhez, az agyi aktivitást pedig összesen 64, egyenként több mint 1000 elektródát tartalmazó szálon rögzíti, melyek mindegyike vékonyabb egy emberi hajszálnál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.