Hirdetés

Meglepő: Elon Musk szerint a Tesla nem autógyártó



|

A milliárdos azt is elárulta, hogy szerinte hogyan kellene gondolkodnunk a cégről.

Hirdetés

Nem lennénk most Elon Musk helyében, az éveken át tartó szárnyalás után ugyanis az életműve egyik ékének számító Tesla mostanság nagy nehézségekbe ütközött, főként az egyre erősödő kínai konkurenciának, az elektromos autók iránti általánosan lassuló keresletnek és az X tulajdonosaként is aktív milliárdos közösségi médiában tett vitatott megszólalásainak köszönhetően, amelyek aggodalommal töltik el a befektetőket.

A krízist mutatja, hogy az autógyár nemrég megtartott első negyedéves eredménybeszámolója az eladások 9%-os csökkenéséről adott hírt 2023 azonos időszakához képest, ami négy év után az első negatív mérleg, továbbá a működési nyereség is több mint 50%-os visszaesést mutat.

Hirdetés

A tájékoztató során megerősítést nyert, hogy a már bejelentett globális árcsökkentések mellett a Tesla új, olcsóbb modellekkel szeretne úrrá lenni a helyzeten, valamint Musk egy érdekes kijelentést is tett a cég kapcsán. Az alapító-vezérigazgató ugyanis a részvényesekhez beszélve közölte, hogy a Tesla valójában nem is autógyártó.

"Úgy kellene ránk gondolni, mint egy AI robotikai vállalatra. Ha a Teslát csak egy autógyárként értékeljük, az nem a megfelelő keret. Ha rossz kérdést teszel fel, akkor a helyes válasz lehetetlen."

- nyilatkozta a mágnás az autonóm vezetési rendszerek fontosságára utalva, mivel jobban szeretné, ha a részvényesek elsősorban ennek a fejlesztésére koncentrálnának a gyenge eladási számok helyett. A Tesla évek óta ígéri, hogy már nincs messze a sofőrt teljesen nélkülöző technológia debütálása, ám a Full Self Drivingnak hívott rendszer még mindig béta verzióban fut, és csak a kettes szinten áll az autonómia fokát jelző, 5 fokozatú SAE-skálán. Musk azonban most a kétkedőknek azt üzente, hogy aki nem hisz a Tesla sikerében, annak nem is kellene befektetnie a vállalatba, mivel a gyártó meg fogja oldani a kérdést.

A milliárdos a beszámoló egy másik pontján, az augusztus 8-án leleplezésre kerülő robottaxikhoz fűződően szintén elmondta, hogy a Tesláról szerinte elsősorban az autonóm vezetés kapcsán érdemes gondolkodni, amit aztán taxik óriási flottáján fognak aktiválni. Ezen a piacon viszont ugyancsak nem lesz egyedül a vállalat, hiszen már több szereplő is próbálkozik sofőr nélküli személyszállító  szolgáltatásokkal, köztük a Cruise-zal, a Waymóval és a kínai Baiduval.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.