Hirdetés

Megrövidítheti a várólistákat a 3D-nyomtatással készülő szemprotézis



|

Nemrég kapta meg az első, 3D-nyomtatással készült szemprotézist egy brit férfi, akit sok más páciens követhet.

Hirdetés

Autót, házat, sőt, tökéletes szelet húst is készítettek már 3D-nyomtatással, de talán mindegyiknél jobb érzéssel tölti el az embert, amikor a technológia egészségügyi felhasználásairól olvashat. Egy brit klinika egy ilyen jó hírt osztott meg nemrég, ami szerint elkészült az első 3D-nyomtatott szemprotézis, amit használatba is vehetett Steve Verze, egy mérnök, aki már több mint húsz éve ilyen protézissel él.

Hirdetés

A hagyományos akril szemprotézisekhez képest több előnye is van a 3D-nyomtatásos eljárásnak. Egyfelől nagyban megrövidítheti a protézis elkészítésének idejét, míg hagyományos módon a gyártás nagyjából hat hetet szokott igénybe venni, az eljárást végző kórház közleménye szerint két-három hét alatt elkészülhet a 3D-nyomtatott szem. Ebből maga a nyomtatás mindössze két és fél órát tesz ki Németországban, ezt követően az Egyesült Királyságban egy specialista még további finomításokat végez rajta. Ez azért is lehet rendkívül előnyös a jelen helyzetben, mert a pandémia miatt feltorlódtak az ilyen eljárások, egy új protézisre akár négy-öt hónapos is lehet a várólista.

Ráadásul a 3D-nyomtatott protézist kapó páciensek számára is kényelmesebb lehet maga a procedúra, ugyanis a hagyományos protézisek befogadásához egy előkészítő eljárásra van szükség, hogy a protézis számára egy öntőformát hozzanak létre a szemüreg alapján. Ez a beavatkozás olyan nehézkes, hogy például gyermekek esetében általában altatásban végzik, a 3D-nyomtatás során viszont leváltja egy egyszerűbb 3D-s szkennelési eljárás. Végül az újfajta szemprotézis jobban is hasonlít a természetes szemekre, ugyanis a fény jobban átjárja a teljes 3D-nyomtatott szemgolyót, míg az akril változatoknál egy korongra festik fel az íriszt, ami hamarabb megakadályozza a fény terjedését.

Erről számolt be az első újfajta protézist kapó Verze is:

"Húszéves korom óta szemprotézisre van szükségem, és mindig egy kicsit zavarban voltam miatta. Mikor elmentem otthonról, sokszor még egyszer a tükörbe néztem és nem tetszett, amit ott láttam. Ez az új szem fantasztikusan néz ki és mivel a 3D-nyomtatás technológiáján alapul, az idő múlásával csak egyre jobb lesz."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.