Hirdetés

Megszűnt az uniós roaming: minden, amit tudnod kell



|

Június 15-től az Európai Unió területén megszűnt az eddig alkalmazott telefonos roaming, de azért maradt több olyan tényező, amire érdemes odafigyelni. Címszavakban összefoglaljuk.

Hirdetés

Megszokhattuk, hogy amikor átlépjük a határt, és egy külföldi mobilszolgáltató hálózatára kapcsolódik a készülékünk, onnantól extra költségekre kell felkészülnünk. Ez a roaming, vagy magyarul barangolás: ez gyakorlatilag azt a pluszköltséget jelenti, amit az egyik ország szolgáltatójának a másikhoz való csatlakozására hivatkozva kell fizetni. Így a hazai tarifán felül külön számolnunk kellett minden indított és fogadott telefonhívás, minden elküldött SMS, valamint minden morzsányi forgalmazott mobilnetes adat után számlázott díjjal. Ennek vetett most véget az Unió.

Hirdetés

Az alapfelállás kifejezetten egyszerű: az Európai Unión belül (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) mostantól pontosan ugyanolyan feltételekkel telefonálhatunk valamint mobilnetezhetünk, mintha csak otthon lennénk. Ez teljesen pontosan azt jelenti, hogy az Unióban indított roaming-hívások esetén az otthoni, hálózaton kívüli percdíjra számíthatunk, és persze a bejövő hívásokért nem kell többé fizetnünk.

De azért van néhány kitétel és fék az új rendszeren, ami főleg azt hivatott megakadályozni, hogy valaki az országok közötti árkülönbségeket meglovagolva "életvitelszerűen" használjon X országban élve egy jóval olcsóbb, Y országbeli tarifát. Az alábbi pontokban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

A "négy hónapos szabály"

Magyar szolgáltató tarifáival az élhet a szabad roamingolással, aki állandóan, vagy életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, illetve Magyarországon beszéli / internetezi le forgalma többségét. Ezt a gyakorlatban úgy határozták meg, hogy aki évente négy hónapig külföldön használja a mobilját, azt "pótdíjazzák". Ez hanghívások esetében percenként 3,2 eurócent, SMS-enként 1 eurócent, gigabájtonkénti adatforgalmanként pedig 7,7 eurós felárat jelent.

Fontos, hogy a szolgáltatók legfeljebb 4 hónapos időszakot vizsgálhatnak visszamenőleg. Ha visszaélésre utaló jeleket találnak, először figyelmeztetést küldenek a felhasználónak két hetes türelmi idővel, ezután kezdik a felár felszámolását - ezt pedig maximum két hetes időszakra lehet visszamenőleg megtenniük.

Figyeljenek a határ közelében élők

Bizonyára sokan, akik valamelyik határszakasz környékén élnek, gyakran tapasztalják, hogy telefonjuk (legalábbis, ha automatikus hálózatválasztásra van állítva) időnként magától "átugrik" a szomszédos ország valamelyik szolgáltatójára, egész egyszerűen azért, mert erősebbnek ítéli az ottani térerőt. Erre érdemes odafigyelni, hiszen az így folytatott hívások vagy adatkapcsolatok szintén beleszámolódnak a fenti négy hónapba, és bár a hírek szerint a bevezető időszakban a szolgáltatók még elnézőbbek lesznek, azt javasolják az érintett területek lakóinak, hogy telefonjukon manuálisan válasszák ki a hazai szolgáltatót.

Ezt persze valamelyest ki is használhatják azok, akik mondjuk a magyar határ közelében, de külföldi oldalon élnek: ha szeretnék, ők is használhatják a magyar tarifákat, ha manuálisan a magyar szolgáltató hálózatára kapcsolódnak.

Főleg érdemes figyelni arra, hogy Európa nem egyenlő az Unióval, épp ezért például Ukrajna vagy Svájc nem tartozik a roaming alól felszabaduló területek körébe. Az itteni hálózatokra csatlakozó mobilok hívásaira és adatforgalmára továbbra is érvényesek maradnak a barangolási díjak.

Szolgáltatónkénti megkötések

A Telekom ügyfeleinek arra érdemes figyelni, hogy a hazai, korlátlan beszélgetést tartalmazó csomagok korlátlansága csak Magyarországon belül értendő, a külföldön alkalmazott percdíjakról érdemes a szolgáltatónál tájékozódni. Mobilnetezéskor a belföldi adatkeret érvényes, de ha ez elfogy, nem lassítás következik, hanem leáll az adatforgalom, ezután a külföldről is ingyen elérhető adatroaming aloldalon lehet kiegészítő megoldásokat vásárolni. Szintén érdemes megnézni, hogy a különleges kedvezmények, extra opciók közül mi érvényes és mi nem használható külföldön. Itt van minden a szolgáltató oldalán egy helyen, ha harmincas vagy, kattints!

A Telenornál szintén oda kell figyelni a korlátlan hívásokat kínáló csomagokra, külföldön külön percdíjak érvényesek. A mobilnetezésre szolgáló Hipernet csomag használói pedig a Magyarországon érvényes adatkeretnek csak egy részét érhetik el, ezután megabájtonkénti felárral kell számolniuk. Itt is érvényes, hogy a hazai WhatsApp, Viver vagy MyTV kedvezmények szintén megszűnnek a határon túl, ezekről a Telenor aloldala ad felvilágosítást.

A Vodafone EU-csomagjait nem érinti a változás, hiszen ezek már roamingdíj-mentesek. Bárhogy kerestük, nem is találtunk a változásokkal kapcsolatos aloldalt a szolgáltatónál, egyelőre az eddigi roaming-oldaluk bukkan fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.