Hirdetés

Megtört az átok: 50 év után ismét amerikai szonda landolt a Hold felszínén



|

Az Odysseus az első kereskedelmi eszköz az égitesten.

Hirdetés

Az elmúlt néhány év meglehetősen zsúfolt volt űrkutatás szempontjából. Az eddigi három hódító - Amerika, Oroszország és Kína - mellé felsorakoztak még ketten. Japán és India is hajtott már végre puha landolást a Hold felszínén.

A tavalyi év során akadt két újrázni szándékozó is Amerika és Oroszország személyében, de műszaki hibák következtében nem sikerült nekik a bravúr, amire szinte státusz szimbólumként tekintenek a nagyhatalmak. Amerikáról már a kudarc pillanatában lehetett tudni, hogy hamarosan ismét újra megpróbálhatják, de Oroszország sem fogja a dolgot annyiban hagyni.

A Peregrine, még az elején kisiklott küldetése után, múlt héten ismét egy magáncéggel, az Intuitive Machine-nal indult el, hogy az Apollo-17 1972-es Holdra szállása után, az első amerikai leszállóegységet juttassa el egyetlen holdunk dél pólusának közelébe. A telefonfülke nagyságú, és formájú eszköz itthoni idő szerint fél egykor sikeres landolással tett pontot egy öt évtizedes időszak végére.

 

Hirdetés

A SpaceX Falcon 9 - cel megindított Hold-misszió 21 napon át fog tartani. A Nova-C Odysseus leszállóegység napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherrel is elbír. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban egy különleges és szokatlan partner segítségével tette mindezt.

Az űrkutató cég a Columbia Sportswear egy innovációját használta fel a szonda megépítéséhez, hogy az ellen tudjon állni az extrém időjárási körülményeknek. A kilövés előtti szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges hőmérsékleti értékeivel szemben.

A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt hőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve rendkívüli szigetelő hatást biztosít. A Columbia egyébként az anyag ötletét a NASA korábbi űrruháiról leste el, és azt használta is már korábban egyes ruhadarabjainál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.