Hirdetés

Megúszta az Apple, nem kell nyitottabbá tennie az iMessage-t az EU-ban



|

Az Európai Unió illetékesei az Apple mellett a Microsoft több szolgáltatásának is megkegyelmeztek.

Hirdetés

Márciusban hivatalosan is életbe lép az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA), amely mindenek előtt nyitottabb versenyt igyekszik biztosítani a legnagyobb digitális platformokon, ennek érdekében pedig azok üzemeltetőinek fontos változásokat kell végrehajtaniuk.

Így az Apple például kénytelen lesz engedélyezni az App Store-ral rivalizáló alkalmazásboltokat és a Safari konkurenciájaként fellépő böngészőket az iOS-en, de a Google keresőben is változások jönnek, a Microsoftnak pedig törölhetővé kell tennie az Edge böngészőt a Windowsban. Az almás cég és a redmondiak azonban most egy kicsit fel is lélegezhetnek, néhány fontos szolgáltatásuk ugyanis megússza a DMA-t.

A helyzet megértéséhez fontos tisztázni, hogy az új jogszabály csak az úgynevezett kapuőrként azonosított cégekre és szolgáltatásokra vonatkozik, amelyek legalább 45 millió aktív európai ügyfelet szolgálnak ki és minimum évi 7,5 milliárd euró bevételük származik az európai tevékenységükből.

Hirdetés

Pusztán ezen feltételek alapján a DMA az iMessage üzenetküldőre, valamint a Microsoft Bingre, az Edge-re és a redmondiak hirdetési bizniszére is érvényes lett volna, ám az ügyben illetékes Európai Bizottság végül megkegyelmezett ezeknek.

"A Bizottság 2023. szeptember 5-i határozatában úgy ítélte meg, hogy az Apple és a Microsoft által benyújtott ellenkérelmek részletes elemzést érdemelnek. Az összes érv alapos értékelését követően, figyelembe véve az érintett érdekeltek észrevételeit, valamint a Digitális Piaci Tanácsadó Bizottság meghallgatását követően a Bizottság megállapította, hogy az iMessage, a Bing, az Edge és a Microsoft Advertising nem minősül kapuőri szolgáltatásnak.

- áll a testület sajtóközleményében. A döntés jelentősége óriási, mivel ha az iMessage is kapuőrként lett volna azonosítva, az Apple-nek muszáj lett volna kompatibilissé tennie más üzenetküldő platformokkal. Ez azonban csak részleges győzelem, hiszen az Apple az iOS, a Safari és az App Store, a Microsoft pedig a Windows, a LinkedIn révén továbbra is érintett marad a DMA rendelkezéseiben.

A redmondiaknak ugyanakkor nagy győzelem, hogy legalább maga az Edge böngésző zárt maradhat (már amennyire annak nevezhető egy Chromium-alapú szoftver), továbbá a jelentős bevételeket hozó hirdetési üzletágukban sem kell változtatásokat eszközölniük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.