Hirdetés

Hollywoodi utópia - 8 filmes jóslat, ami azóta megvalósult

|

Széles vásznon bármi lehetséges, ezt már megszokhattuk, sőt talán azt is, hogy a Hollywoodban megálmodott jövőképek, futurisztikus technológiák időnként valóra válnak.

Hirdetés

A filmipar tudományos-fantasztikus alkotásai bizony szép számmal tartalmaznak olyan elemeket, melyek a kezdeti nagyképernyős fikcióból szépen lassan valósággá váltak, ez pedig nem véletlen, a nagy stúdiók ugyanis jövőkutató csapatokkal dolgoznak azon, hogy a moziba kerülő mű a lehető legpontosabban vetítse elő, mi minden vár majd ránk, egy új korszak hajnalán.

A cikkben előszedünk nyolc olyan technológiát, amelyek a filmek elkészültekor még sci-fi jövőképnek számítottak, azóta viszont a mindennapjaink részei lettek. Végül pedig ti jöttök: írjátok meg kommentben, ti melyik filmes sci-fi ötletet, kütyüt, járművet vagy technológiát akarnátok leginkább a valóságban is!

Hirdetés

Különvélemény (2002) - sofőr nélküli autózás

A retinaszkenneléssel történő azonosítás ma már nem számít elrugaszkodott technológiának, városainkban pedig egyre több az utcai kamera. Tom Cruise Különvéleményének automata, sofőr nélküli autói 15 évvel ezelőtt még a fantasztikum világába tartoztak, mára egy új iparág nőtt ki belőlük. A Ford máris egymilliárd dollárt fektetett be olyan járművekbe, amelyek hangutasításokat követve juttatják el utasaikat a céljukhoz. Fedélzeti számítógépeik megtervezik az utat, igyekeznek elkerülni a dugókat, mintha csak a Waze alkalmazást használnánk. A Ford 2021-re tervezi a szolgáltatás elindítását, így a sofőr nélküli autózás hamarosan mindennapjaink része lehet.

Videodrome (1983) - videómegosztók

A Videodrome felkavaró, szürreális technoutópiát mutatott be 1983-ban, amelyben a virálisan terjedő videóanyagok konkrétan megjósolták a YouTube vagy éppen a Vimeo szolgáltatásait. David Cronenberg horrorfilmjének videói kétes forrásokból származnak, és főképp az alantasabbnak bélyegzett szexuális ösztönökre építenek. A megjelenő tartalommal szemben nincsenek szabályok vagy megkötések, bárki bármit bemutathat, a szoftpornótól a durva kegyetlenkedésig, és a cenzúrázatlan tartalom természetszerűleg gyorsan terjed. A filmben ábrázolt vírusvideók képei élethűen amatőr kivitelezésben terjednek, tökéletes precizitással jósolva meg a YouTube-on ma fellelhető anyagokat.

Szárnyas fejvadász (1982) - digitális hirdetőtáblák

New York vagy Tokió lakóinak bizonyára nehéz elképzelni az életet digitális hirdetőtáblák nélkül, 1982-ben viszont ez még messze állt a realitástól. A jövő Los Angelesében játszódó Szárnyas Fejvadász látványvilágának egyik legmerészebb és legérdekesebb elemét ezek, a város minden pontján feltűnő vibráló, villódzó monstrumok alkották, amelyek kísérteties kék fénybe burkolták Ridley Scott film noirjának díszleteit. Akkoriban ez vegytiszta tudományos fantasztikumnak számított, és bár szerencsére a tésztán kívül mást is árulnak a streetfood kifőzdékben, a videotelefonálás a Skype, vagy ha úgy tetszik a Facetime képében szintén megvalósult. Ne feledjük, hogy akkoriban még sehol sem voltak a mobiltelefonok. Érdekesség, hogy videotelefon viszont már létezett, az AT&T társaság 1964-ben hozta létre, csak nem terjedt el. A Skype nagy éve 2010 lett, a Facetime-ot szintén akkor jelentették be.

A szerelem hálójában (1998) - netes párkeresés

A szerelem hálójában nem kevesebbet állított 1998-ban, mint hogy hamarosan az internetre költözik intim szféránk és szerelmi életünk. A kilencvenes évek nem volt túl bonyolult kor. A processzorgenerációk egyszerű sorozatban követték egymást, a 386-os után a 486-os jött, és ha képeket akartunk letölteni, a modemes kapcsolat pixelcsíkonként rajzolta fel őket a jó esetben SVGA felbontású kijelzőkre, vagyis elmondható, hogy A szerelem hálójában figyelmeztetése idejekorán érkezett: baj lesz még ebből. A filmben ábrázolt anonim chates szerelem és e-mail-románc ma már öreg közhely, hogy a 2016-ban az internet forgalmának 15 százalékát, tartalmának 30(!) százalékát, a keresések 15 százalékát kitevő pornóról már ne is beszéljünk. A folyamat ráadásul korántsem ért véget, jön a VR és az AR, lesz még itt nemulass!

Háborús játékok (1983) - kiberháború

Az ifjú Matthew Broderick 1983-ban mutatta meg a világnak, mit is jelentenek a hacker és kiberháború kifejezések. A film elnagyolt részletekkel dolgozik, de tartsuk fejben, hogy hét évvel a world wide web születésének hajnala előtt járunk. A nagyközönség ekkoriban még nem igazán értette a számítógépek világát (ez egyesek szerint nem is változott sokat azóta sem), így a hidegháborús fenyegetettség közepette reális veszélyként érzékelhette az 1983-as komputerrendszer által kirobbantott nukleáris háborút. Érdekesség: a főhős számítógépében öt megabyte tárterület volt, és a valóságban egy mai indexkép megjelenítése is komolyan leterhelte esetleg lefagyasztotta volna.

Dick Tracy (1990), Knight Rider (1982) - okosóra

Dick Tracy nyomozó karján már a múlt század harmincas éveiben megjelenő képregényekben okosóra ketyegett, és ugyanígy a húsz évvel ezelőtt bemutatott mozifilmben. Nem maradt le tőle sokkal a Glen Larson által megálmodott Michael Knight sem, csak neki járt mellé önvezető, mesterséges intelligenciával felruházott, a baleseteket és vészhelyzeteket automatikusan elkerülő, hangvezérléssel utasításokat fogadó autó is, KITT képében. Az eredeti Dick Tracy képregényben repültek is a járművek, és ez bizony sok mindenkinek szolgált inspirációként. Amikor az Apple CEO-ját, Tim Cookot megkérdezték az okosórákról és a rajtuk keresztül történő telefonálásról, ő a következőket mondta: "Ötéves korom óta vágyom arra, hogy ezt megtehessem, és most eljött a pillanat." Az őszinte vallomás a gyerekkori kedvenc képregénynek szólt, bár ha az eszközök langymeleg piaci fogadtatását is megvizsgáljuk, talán kijelenthető, hogy néhány gyermekkori álom jobb, ha megmarad az álmok világában.

A hálózat csapdájában (1995) - személyiséglopás

Egy ember életének lemásolása, a személyiséglopás a már emlegetett boldog kilencvenes években még csak egy disztópikus rémálom lehetett - figyeljük meg Sandra Bullock számítógépét, floppylemezeket használ. Abban az időben pusztán 18 millió amerikai otthon rendelkezett PC-vel, és ezeknek csak töredéke fért hozzá a világhálóhoz. A hálózat csapdájában mindenesetre eljátszott a gondolattal, és tessék, mi lett belőle. Ma már nem csupán a múlt havi lapszámunkban bemutatott NSA Tailored Access Operations, az Egyesült Államok elit hackercsapata, de pár rosszindulatú szkriptes kölyök is képes ilyesmire. A ma embere már nem az atomrakéták, sokkal inkább Facebook-fiókjának feltörése vagy Gmail-levelezésének napvilágra kerülése miatt szorong. Bónusznak ott a nyitójelenet, amelyben a főhősnő maga állítja össze online rendelt pizzáját, mindössze 15 évvel a hasonló szolgáltatások megjelenése előtt.

2001: Űrodüsszeia (1968) - mesterséges intelligencia

A 2001: Űrodüsszeia úttörő vállalkozás volt a fimtörténelemben. A kritikusok és a filmes szakma, valamint a mozilátogatók egyöntetűen minden idők legnagyobb hatású tudományos fantasztikus filmjének választotta, és bár mindez nem a premierrel egy időben történt, később igazi kultuszfilm lett belőle. A rendező, Stanley Kubrick több mint ötven tudóssal konzultált a forgatás előtt a valósághű élmény érdekében, így nem csoda, hogy a filmben tudományos igényességgel ábrázolták az űrrepülést és HAL9000-et, a mesterséges intelligenciával felruházott robotot, amely kísértetiesen hasonlít az Apple Sirijére, az Amazon Alexájára vagy a Samsung Bixbyjére.

A film szereplői a kezükben tartott eszközeiken nézik, olvassák a híreket, ami a ma valóságát, a tabletek és okostelefonok világát előlegezi meg. A holdon ugyan még nincsenek bázisaink, de a mesterséges intelligencia kutatása gőzerővel folyik, és vannak idevágó bizarr egybeesések. A filmben a HAL9000 számítógép gyilkolni kezd, míg egy nemrég lezárt Facebook-kísérletben két, egymással beszélgető MI hirtelen olyan nyelvet kezdett használni, amit csak ők értettek meg.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.