Hirdetés

Megvan, mikor jöhet a digitális euróról szóló törvényjavaslat



|

Körvonalazódni látszik a közös valuta digitalizálásának lehetséges menetrendje.

Hirdetés

A kriptovaluták megugrott népszerűsége világszerte rádöbbentette a törvényhozókat, hogy az államok lemaradásban vannak a hagyományos pénz digitalizálásával, ezért az Európai Unióban is vizsgálni kezdték a digitális euró létrehozásának lehetőségeit.

Egy ilyen lépés azonban számos buktatót rejthet magában, így már eddig is biztosak lehettünk benne, hogy jó pár évbe telhet, mire megszületik a virtuális valuta. Jövőre viszont nagyobb lendületet vehet a projekt, ha az Európai Bizottságnak sikerül magát tartania a napokban bedobott határidőhöz.

Hirdetés

Az EU pénzügyi stabilitásért felelős biztosa, Mairead McGuinness az Afore Consulting fintech konferenciáján jelentette be, hogy már 2023 elején le szeretnék tenni az asztalra a digitális euróról szóló törvényjavaslatot. A tervezetnek ezután végig kell járnia az EU jogalkotási folyamatát, mielőtt jogszabállyá válik. A Bizottság a jövő hónaptól nyilvános konzultációt is kezdeményez a digitális valuta felhasználási lehetőségeiről, amit hatásvizsgálatok követnek a biztonsági korlátok meghatározására.

Az Európai Központi Bank (EKB) ezzel párhuzamosan "házon belüli" kísérleteket folytat a virtuális pénzzel, és a várakozások szerint 2023 végén kezdhet dolgozni a prototípuson. Ha jogi és technikai szempontból is minden jól halad, a legoptimistább forgatókönyv szerint 2025-ben állhat készen a digitális euró - írja a Politico.

Végül az EKB Kormányzótanácsa fogja eldönteni, hogy szükség van-e a virtuális valutára, az elképzelés drukkereinek viszont biztató előjel, hogy a folyamatot az Európai Unió két vezető hatalma, Németország és Franciaország is támogatja. Az előbbi december óta hivatalban lévő kancellárja, Olaf Scholz már pénzügyminiszterként is hitet tett a digitális euró mellett:

"Teljes gőzzel előre kell nyomulnunk. Senki sem fog ránk várni. Meggyőződésem, hogy az euróövezet országainak aktívabban kell részt venniük a folyamatban, és erősebb szerepet kell játszaniuk."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.