Hirdetés

Megvan, mitől állt le tegnap a fél internet



|

Nem terheléses támadás áll a háttérben.

Hirdetés

Tegnap írtunk róla, hogy kis túlzással ugyan, de a fél internet lebénult, akkor még ismeretlen okokból. Egy szűk órán át emiatt elérhetetlen volt a Spotify, a Twitter, a Reddit, az Amazon és még sok más nagy forgalmú weboldal.

Azóta természetesen kiderült, hogy mi okozta a globálisan érzékelhető leállást. Egészen elképesztő, hogy egy ilyen aprónak tűnő dolog ekkora volumenű hatást tud gyakorolni az internet jelentős részére.

Hirdetés

Ahhoz, hogy a felhasználók a mindennapokban zökkenőmentesen tudjanak böngészni, CDN-ekre, azaz tartalomelosztó hálózatokra van szükség. Ilyen például a Fastly is, akiknél tegnap a fennakadás történt. A cég beszámolója szerint az egyik ügyfelük változtatott beállítást, ami végül az egész hálózat összeomlásához vezetett.

Tegnap még a 404-es oldalak is elérhetetlenné váltak.

A Fastly nem tudta megmondani, hogy a korábbi teszteken miért nem bukott ki, hogy hibás lehet a beállítás, azt viszont elmondták, hogy a feltérképezés és hibaelhárítás körülbelül 49 perc alatt sikerült a mérnökeiknek.

A hasonló hibák rendszerszintű hiányosságokra világítanak rá. Ilyenkor kérdésessé válik, hogy mennyire működőképes egy olyan szerkezet, ami ekkora jelentősséggel van az internet nagy részére, mégis egy apró hibától képes megbicsaklani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.