Hirdetés

Megvan, pontosan mikortól lép életbe az Európai Unió USB-C-s előírása



|

Immáron hivatalos az univerzális szabványra való átállás dátuma.

Hirdetés

Ahogy arról a PC World hasábjain is hírt adtunk, októberben az Európai Parlament is megszavazta az Európai Bizottság előterjesztését, amely az egész közös piac területén előírja az USB-C-s töltőszabvány alkalmazását a vezetékes töltéssel bíró elektromos eszközök gyártóinak.

Az ügy akkori állása szerint még csak annyit lehetett tudni, hogy a szabályozás valamikor 2024 végén lép életbe, most viszont az Európai Unió hivatalos lapjában is megjelent az új irányelv, benne a pontos dátummal.

Hirdetés

Az "EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2022/2380 IRÁNYELVE" néven futó módosítás kimondja, hogy a szigorítás 2024. december 28-án lép életbe, melyet követően a tagállami parlamenteknek 24 hónapjuk lesz arra, hogy a nemzeti törvénykönyvekbe is bevezessék a szabályozást.

Az irányelv nemcsak a mobiltelefonokra, hanem a táblagépekre, a hordozható játékkonzolokra, az e-olvasókra, valamint tölthető fülhallgatókra és a digitális fényképezőgépekre is vonatkozik. A laptopok nem bújhatnak ki a kötelezettség alól, ám ezen eszközök esetében csak 2026 áprilisától lesz érvényes a kötelezettség.

A döntés lényegében csak a saját fejlesztésű Lightning-szabványt alkalmazó Apple-t érinti fájdalmasan, amely a végsőkig érvelt amellett, hogy a felülről vezényelt uniformizálás árt az innovációnak, vagyis lelassítja az újabb, jobb technológiák alkalmazását. Az EU azonban már elég nagy piac ahhoz, hogy a cupertinóiak is beálljanak a sorba, így már az ősz során egyértelművé tették, hogy meghajolnak a törvényhozók akarata előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.