Hirdetés

Melyik a legjobb böngésző 2021-ben?



|

Piaci részesedés alapján a Chrome utcahosszal vezet a rivális böngészők előtt, de ahogy az az élet oly sok területén igaz, a mennyiség nem feltétlenül egyenesen arányos a minőséggel.

Hirdetés

Folyamatosan változnak a böngészők közötti erőviszonyok, ezért időről időre fel kell tennünk a kérdést: melyik a legjobb jelenleg? A kérdést rögtön pontosítsuk is: melyik a legjobb böngésző asztali számítógépre e pillanatban? Boncolgassuk még egy kicsit a kérdést! Merthogy egy böngésző sok mindentől lehet jó: lehet gyors, védheti foggal-körömmel a privát szférát, bővíthetjük a végletekig, esetleg tele van egyedi funkciókkal.

Ezúttal az öt nagy böngészőt vizsgáltuk. A Chrome mellett a vele azonos motorra épülő Edge-et és Operát, valamint a saját fejlesztésű Quantum motorral támadó Firefoxot és a WebKit-alapú Safarit teszteltük. Ezek a böngészők nemcsak gyorsak, hanem a legnagyobb mértékben kompatibilisek is az aktuális HTML és CSS szabványokkal - azaz nem lesz problémánk sem a böngészés sebességével, sem az oldalak megjelenítésével, ha közülük választunk.

Noha a sebesség és a kompatibilitás egy böngésző megítélésének legfontosabb szempontjai közé sorolható, a fentiek miatt nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani nekik; inkább a bővíthetőségben, az alapszolgáltatásokban és az egyedi funkciókban megmutatkozó eltéréseket ajánlott figyelembe venni, ha rangsort szeretnénk felállítani.

A Chrome például a sebességre és a Google integrációra fókuszál, a Firefoxnál és az Operánál talán a privát szféra védelme a leghangsúlyosabb, az Edge pedig - végre - megmutatja, hogy a Microsoft is össze tud rakni egy (szinte) tökéletes böngészőt, csak eddig valószínűleg nem akart. A Safari, vagyis az Apple böngészője abból a szempontból kakukktojás, hogy csak ökoszisztémán belül működik, de sokan használják, így semmiképpen sem lett volna fair kihagyni a tesztből. Mint ahogyan nem lett volna tisztességes az sem, ha kimarad a vizsgálatból az, hogy a böngészők asztali és mobil verziói között milyen átjárási lehetőség van - ez manapság az egyik legfontosabb olyan terület, ahol a fejlesztők mernek és tudnak is újat alkotni.

Hirdetés

Chrome (Google)

Platform: Windows, macOS, Linux (Android, iOS)

Részben annak köszönhetően az egyik legjobb böngésző a Chrome, mert a Google folyamatosan olyan új funkciókat ad hozzá, amelyek vagy a kényelem vagy a biztonság szempontjából nagyon hasznosak: a Chrome szólt például elsőként, ha kockázatos felhasználói név+jelszó párost használunk, vagy nem biztonságos weboldalra látogattunk el. A Chrome-ban az elsők között jelent meg a sötét mód, a platformok közötti teljes szinkronizálás lehetősége, az AR- és VR-támogatás, valamint az integrált fejlesztői eszközök is. Természetesen tölthetünk le hozzá kijelzőket, de nélkülük is széles körű a tudása.

Nem túl meglepő módon szoros Google-fiók-integrációt is kapunk - bejelentkezni nem kötelező, azt viszont tudni kell, hogy vannak olyan funkciók, amelyek csak bejelentkezést követően elérhetők (például POI küldése Térképből mobilra).

A Chrome teljesítményével kapcsolatban sem lehet okunk panaszra, viszont a szoftver zabálja a RAM-ot: rövid idő alatt 16 GB-ot is simán "megeszik". Ezt kiküszöbölendő a Google épp most vezette be a háttérben lévő fülek befagyasztása funkciót.

A másik vele kapcsolatos probléma az, hogy a Chrome sokak szerint túl kíváncsi a magánéletünkre. A Google nyilván szeretné, ha bejelentkeznénk, hiszen így szerezhet meg minél több személyes információt rólunk. Tekintve, hogy az androidos telefonok révén a keresőóriás úgyis mindent tud, ezt sokan nem tartják komoly gondnak, de akinek problémát okoz, az bátran használja inkább a Firefoxot vagy az Operát.

+ gyors, nincsenek kompatibilitási gondok
- előszeretettel fogyasztja el az összes RAM-ot

Edge (Microsoft)

Platform: Windows, macOS (Android, iOS)

Tavaly esett át azon a ráncfelvarráson az Edge, amely során megkapta a Chromium motort. Ezzel egy csapásra sikerült megoldani a kompatibilitási gondokat, ráadásul rögtön lett kapacitás további érdekes és hasznos funkciók fejlesztésére a Microsoftnál. A fejlesztők kicserélték a Google szolgáltatásait saját szolgáltatásokra (nem Google-, hanem Microsoft-fiókkal tudunk bejelentkezni az online funkciókhoz), a Ctrl+Shift+S kombinációval pedig nagyon egyszerűen lehet képernyőmentéseket készíteni. A weboldalakat elmenthetjük alkalmazásként, a füleket pedig nemcsak fent, hanem a bal oldalon is sorolhatjuk. Szuper funkció a Gyűjtemények is, amellyel teljes weboldalak helyett elmenthetjük azok bizonyos részeit. A Modern olvasó a Microsoft saját olvasásüzemmódja (reklámmentes olvasás a tartalomra fókuszálva), amelyet hangos felolvasó egészít ki - ez ráadásul magyar nyelven is szinte tökéletesen működik.

A Microsoft energiájából futotta optimalizációra is, így az Edge egy árnyalatnyival még gyorsabb is a Chrome-nál, miközben jóval kevesebb RAM-ot "éget" el. Az eszközök közötti szinkronizáció természetesen működik, és van saját felület a bővítményekhez is. Itt a kínálattal sincs gond, hiszen az összes olyan plugint is használhatjuk, amelyet Chrome-hoz írtak. A biztonsági funkciók többsége alapjaiban egyezik azzal, mint amit a Chrome is nyújt, de a konkrét beállítások kis mértékben eltérhetnek. Az pedig alighanem magától értetődik, hogy az Edge-dzsel mélyebb Windows integráció is jár.

+ gyors képernyőmentés, Gyűjtemények funkció, "könnyű"
- elődei miatt hátrányból indul, így nehéz a dolga

Firefox (Mozilla)

Platform: Windows, macOS, Chrome OS, Linux (Android, iOS)

Még a Chrome előtti időkben volt a Firefox a böngészők non plus ultrája, mára viszont erősen megkopott a népszerűsége; folyamatosan veszíti el a felhasználókat, akik az adatok alapján elsősorban az Edge-hez pártolnak át. A böngésző teljesen független, és minden funkcióját használhatjuk már akkor is, ha a személyes adataink közül csak az e-mail-címünket adjuk meg.

A Mozilla böngészője főleg a személyes adatok védelme és a biztonság terén jeleskedik: rengeteg beállítási lehetőség várja azokat, akik szeretnék blokkolni a sütiket, az intelligens nyomkövető technikákat vagy más hasonló trükköket. Természetesen a Mozilla böngészője figyelmeztet, ha olyan weboldalra tévedünk, amely nem biztonságos, blokkolja a kriptopénzek bányászatát is, és a kiszivárgott e-mail-címekről, jelszavakról is kapunk értesítést. A böngésző saját VPN-t is kínál (igaz, ezért fizetni kell), sőt a Lockwise személyében még integrált jelszókezelő is az alapfelszereltség részét képezi. A Firefoxban a biztonsági beállítások összetettségét és komolyságát jelzi, hogy külön Védelmi vezérlőpult is van, amely a blokkolt fenyegetésekről nyújt hasznos áttekintő nézetet. A privát szférát érintő beállítások mellett a sebesség is rendben (a Firefox ugyan nem a leggyorsabb, de még mindig gyors), a motor kezesen bánik az erőforrásokkal, és a funkcióválasztékra sem lehet panasz. Bővítésre is van lehetőség, a beépülőmodulok kínálata viszont szűkösebb, mint a Chrome esetében.

+ olvasásmód, személyes adatok védelme, testre szabható
- átlagos sebesség, a beépített VPN fizetős

Opera

Platform: Windows,macOS, Linux (Android, iOS)

Tulajdonképpen az Opera a meg nem értett zseni. A szoftvernek köszönhetjük például a füleket (nem az Opera használta őket először, de népszerűvé ő tette azokat), a személyes adatok védelme érdekében pedig a böngésző jó ideje beépített - ráadásul ingyenes - VPN szolgáltatást is kínál. Mégsem sikerült sosem kinőnie magát, piaci részesedése sem volt több néhány százaléknál.

Pedig az Opera nem rossz: a Firefox mellett az ismert böngészők között kiemelten nagy védelmet nyújt, került bele kriptobányászat-felismerés funkció, valamint integrált hirdetésblokkoló is. A sebességre és a weboldalak tökéletes megjelenítésére garancia, hogy az Opera is a Chromium motort használja, ráadásul 2013 óta - persze mindenféle optimalizációkkal (az Opera is gyorsabb és könnyebb, mint a Chrome). Az egyedi funkciók közül mindenképp kiemelendő a Flow tartalommegosztás: az asztali és a mobilos verzió közötti megosztás lehetősége nemcsak a könyvjelzőkre és a fülekre terjed ki, hanem fájlokat, videókat, hivatkozásokat vagy sima jegyzeteket is megoszthatunk, ráadásul titkosított kapcsolaton keresztül.

További hasznos extra az akkukímélő üzemmód, ami egyrészt kitolhatja az üzemidőt, másrészt a processzorhasználatot is mérsékli, ezért a notebook például hűvösebb, ami előny akkor, ha ágyban használjuk. Illetve érdekesség még, hogy van egy játékosoknak készült verzió Opera GX néven, amely csak korlátozottan használja az erőforrásokat, hogy az aktuális játék mindig a lehető legjobb élményt nyújthassa.

+ Opera Flow, energiatakarékos mód és gaming verzió, testre szabható
- néha kikerül belőle egy-egy jó funkció

Safari (Apple)

Platform: macOS (iOS)

Abban az értelemben kakukktujás az Apple böngészője, hogy a cég eszközeire előre telepítve érkezik, más OS-re pedig nem is lehet letölteni. Ez egészen addig nem gond, amíg csak Apple készülékeket használunk, de ha képben van a Windows vagy az Android is, akkor le kell mondanunk egyes szolgáltatásokról - macOS és Android között például nem tudunk szinkronizálni semmit akkor, ha a Macen a Safarit használjuk. Ez persze tudatos stratégia, az Apple minden eszközzel igyekszik ökoszisztémán belül tartani a felhasználókat.

A Safari WebKit-alapú, így sebessége és kompatibilitása is csak átlagos, de normál használat közben azért nem lesz vele gond. Már csak azért sem, mert a fejlesztők jellemzően Apple termékekre külön optimalizálják a weboldalak megjelenését. Cserébe a böngészőt az Apple kiválóan igazította az OS-hez és a hardverhez; a Safari nagyon takarékos az erőforrásokkal, ami a hordozható gépek esetében például nem elhanyagolható szempont, így hosszabb üzemidő érhető el.

Logikus módon az Apple a saját szolgáltatásait részesíti előnyben, ezért a böngésző egyik integrált szolgáltatása, hogy Apple-azonosítóval is be tudunk jelentkezni a weboldalakra. Az Apple-től megszokott módon a kényelmi szolgáltatásokra és a privát szféra védelmére is nagy hangsúlyt fektettek; van például olvasási mód, amely reklámok és menük nélkül jeleníti meg a weboldalakat, de a böngésző természetesen meg tudja akadályozni a sütikkel való követést is.

+ mély rendszer-integráció, olvasásmód, bejelentkezés Apple ID-vel
- csak macOS-re és iOS-re elérhető

Így teszteltünk

Egy böngészőnél a sebesség és az aktuális szabványokkal való kompatibilitás akár a legfontosabb szempont is lehetne, de ezen a téren minden versenyző megfelelő eredményt mondhat magáénak; a sebességet a JetStream2-vel, a kompatibilitást pedig a HTML5Test segítségével végeztük el. Mindkét esetben a nagyobb érték jelent jobb teljesítményt, a HTML5 teszthez viszont annyit hozzáfűznénk, hogy a maximális pontszám 555, és a 480-500 közötti eredmény gyakorlati szempontból már tökéletesnek számít. Kíváncsiak voltunk még arra, hogy ugyanazt a weboldalgyűjteményt melyik böngésző nyitja meg a legkevesebb RAM felhasználása mellett. Ez persze kicsit trükkös, hiszen ha a böngésző több memóriát használ, akkor a fülek közötti váltás és az általános teljesítmény is gyorsabb, ugyanakkor a böngészővel párhuzamosan futó alkalmazások teljesítménye csökken.

Az értékelésnél figyelembe vettük továbbá a védelmi funkciókat, a bővíthetőséget és az egyedi megoldásokat is.

Utóbbiak megítélése a dolog természetéből adódóan valamelyest szubjektív. Végül, de nem utolsósorban azt is megnéztük, hogy milyen mértékű az adott böngésző asztali és mobil verziója közötti átjárás - a könyvjelzők mentése például alap, a megnyitott fülek átküldése és az olvasás folytatása viszont nem minden gyártónál az.

Verdikt

67 százalék nem tévedhet - vagy mégis? Három emberből kettő a Google böngészőjét használja, pedig van annál jobb szoftver, nem is egy. Windowson az Edge gyorsabb, kevesebb erőforrással is beéri, ráadásul több extra funkciót és egy remekül személyre szabható kezdőképernyőt is fel tud mutatni. Sőt, a Chromium motornak hála a Chrome-bővítmények is támogatottak, így rugalmasság terén sincs okunk panaszra. Összességében a Microsoft böngészőjét egyértelműen jobb választásnak tartjuk. Második helyre a Firefox futott be, elsősorban azért, mert rengeteg, a privát szférát és a biztonságunkat védő funkcióval rendelkezik. A Chrome a dobogó harmadik fokára kapaszkodott fel - a Google fejlesztőinek futniuk kellene pár optimalizációs kört még azelőtt, hogy felhasználók tömegei rájönnének, hogy az új Edge-nek már semmi köze a korábbi verziókhoz.

Értelemszerűen macOS-en a Safari jelenti a legjobb választást, mégpedig azért, mert ez tud a legjobban belesimulni az operációs rendszer működésébe (integrált szolgáltatások, teljesítmény optimalizáció, üzemidő stb.). Még akkor is így van, ha cserébe kicsit lassabb és zártabb.

Ezen kívül is számos hasznos cikk vár még rád, ha beszerzed a 2021/09-es PC World magazint, ráadásul remek teljes verziós programokat és értékes PC-játékot kapsz ajándékba, ha így teszel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.