Hirdetés

Méregdrága, egyúttal megbízhatatlan roaminggal terjeszkedne a Starlink



|

Újabb régiókat hódíthat meg Elon Musk műholdas internet szolgáltatása, már ha lesz, aki befizet az új csomagra.

Hirdetés

Az Elon Musk által alapított SpaceX 2019 óta építgeti a Starlink-műholdhálózatot, amely napjainkra közel 3600, alacsony Föld körüli pályán keringő mesterséges égitestről szórja a jellemzően 100 MB/s körüli sebességet kínáló internetet.

A tavaly május óta hazánkban is elérhető szolgáltatás gyorsan terjeszkedik, 48 ország mellet már mozgó járművekben, tengerjárókon és repülőgépeken is megvetette a lábát, most pedig Muskék kifundálták a módját, hogy a hivatalosan nem támogatott régiókba is eljuttassák.

Hirdetés

Az elmúlt napokban több redditező is jelezte, hogy levelet kaptak a Starlink globális roaming szolgáltatásának rajtjáról. A SpaceX tájékoztatója azoknál landolt, akik az űrbéli netből kimaradó országokban iratkoztak fel a cég várólistájára. A PC Mag által teljes egészében közölt levél alapján az érdeklődőknek már nem muszáj kivárniuk, hogy a Starlink hivatalosan is elinduljon náluk, amennyiben elég mély a pénztárcájuk.

A Global Roaming néven futó csomagot választóknak ugyanis ki kell csengetniük a szolgáltatás használatához szükséges Starlink-készlet (ez a vételi egység) 600 dolláros árát, a hozzáférés díja pedig 90 dollárral magasabb a normál konstrukciónál, vagyis havonta 200 dollárt (72 ezer forintot) kóstál.

Ezzel pedig még nincs vége: a SpaceX figyelmeztet, hogy ebben a konstrukcióban maguk az előfizetők számítanak a Starlink-készlet importőreinek, így előfordulhat, hogy vámokkal és importadókkal is számolniuk kell. Mindezért cserébe ráadásul a vállalat nem is ígéri, hogy a vásárlók a többi ügyféllel egyenértékű szolgáltatásban részesülnek, a levél alapján ugyanis a Global Roaminget egy "űrlézerként" jellemzett vadonatúj technológia hajtja, amely időnként gyengélkedő jelerősséggel és az internetkapcsolat teljes kiesésével jár.

Összességében tehát nem könnyű csábítónak nevezni a csomagot, de még így is akadhatnak, akik hasonló sebességet kínáló helyi alternatíva híján készek lenyelni a megemelkedett költségeket és az üzemzavarokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.