Hirdetés

Méregdrága pofonba szaladt bele a töltőkön spóroló Apple



|

A cupertinóiaknak komoly büntetést kell fizetniük, amiért a vásárlókra hagyták a töltő beszerzését.

Hirdetés

Az Apple az elektronikai hulladék visszaszorítására hivatkozva 2020 óta nem csomagol töltőt az iPhone-ok dobozába, azon az alapon, hogy a vásárlóknak már úgyis akad odahaza néhány régebbi kiegészítő, amellyel megoldhatják ezt a mindennapos feladatot.

Habár az eljárást néhány androidos gyártó is lelkesen átvette, Brazíliában egyáltalán nem nézték jó szemmel a döntést, és a helyi igazságügyi minisztérium szeptemberben egy 2,38 millió dolláros büntetés kíséretében elrendelte az iPhone 12-es és 13-as modellek forgalmazási engedélyének bevonását. Az almás cég ugyan fellebbezett a döntés ellen, most viszont egy újabb, még költségesebb gyomrost kapott a dél-amerikai országból.

Hirdetés

Elsőként a Baron's számolt be róla, hogy a Sao Paoló-i állami bíróság 100 millió reálos, vagyis kb. 8 milliárd forintos büntetést szabott ki a vállalatra egy perben, amelyet a Brazil Fogyasztói Szövetség indított az Apple-ellen a töltők kispórolása miatt. Az ítélet emellett arra is kötelezi az Apple-t, hogy minden olyan ügyfél számára biztosítson utólag töltőt, akik az elmúlt 2 évben iPhone 12-es vagy 13-as készülékeket vásároltak.

A lap tudósítása szerint az ügyben eljáró bíró "visszaélésszerű gyakorlatnak" minősítette, hogy az embereknek egy második terméket is be kell szerezniük az első működéséhez. Az Apple természetesen már be is jelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, de ha végül nem nyeri meg a helyi jogi csatáit, ez már a harmadik büntetése lehet Brazíliában, tavaly ugyanis a Sao Paoló-i fogyasztóvédelmi ügynökség is megkínálta a vállalatot egy 2 millió dolláros számlával a töltők ügyében.

Tim Cookék számára továbbá az sem jó hír, hogy a brazil távközlési hatóság, az Anatel az EU-hoz hasonlóan kötelezővé tenné a 10 éve használt Lightning-port elhagyását az univerzális USB-C szabvány javára.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.