Hirdetés

Méretes aszteroida húz ma el a Föld mellett, a becsapódása egy nukleáris robbanás erejével érne fel



|

A 2024 BJ lajstromjelű aszteroida átmérője nagyobb, mint egy csuklós autóbusz hossza.

Hirdetés

Naponta akár több ezer apró, kavics méretű aszteroida is belép a Föld légkörébe, hogy néhány másodpercen belül szétporladva végezze pályafutását. Akár labdaméretű darabok is napi rendszerességgel keresztezhetik bolygónk pályáját, de még velük sincs különösebb gond. Ennél nagyobb, 1-2 méter átmérőjű kövekből évente néhány semmisül meg - legtöbbször problémamentesen - a légkörbe lépés után.

Egy arizonai meteorbecsapódás krátere.
Egy arizonai meteorbecsapódás krátere.

Ezen a hétvégén azonban az említetteknél jóval méretesebb aszteroida fogja megközelíteni a Földet, mely az előzetes becslések szerint 25 méter átmérőjű lehet. A legrosszabb esetben egy ekkora űrbéli szikla becsapódása akár egy nukleáris robbanásnak megfelelő pusztítást is végezhetne.

Sor került már hasonló méretű aszteroida-becsapódásra 2013-ban az oroszországi Cseljabinszknál, akkor az objektum még a levegőben felrobbant, de így is több, mint ezer embert sebesített meg és rengeteg épületben okozott kárt. Ám ha egy ekkora tárgy a tengerbe érkezik, akár komolyabb probléma nélkül is megúszható a becsapódás.

Hirdetés

A nagyjából egy futballpálya negyedét betöltő objektumot, melynek a 2024 BJ nevet adták, egy hete fedezték csak fel. Pályája csillagászati értelemben tényleg közelinek mondható, de ez valójában annyit tesz, hogy körülbelül 300 ezer kilométerre fog mellettünk elhaladni. Ez durván a Föld-Hold távolság háromnegyede. A jelentős méretű kozmikus szikla először szombaton délután 3 óra körül közelíti meg a Holdat, hogy körülbelül három és fél órával később elérje pályájának hozzánk legközelebb eső pontját.

A 2024 BJ egyébként csak egyike az idén felfedezett 158  aszteroidának, és a 119 Apollo típusú Föld-közeli kisbolygók közé tartozik. Ezek olyan objektumok, amelyek a Naphoz legközelebb eső pontjukon keresztezik a Föld pályáját, ám későbbi útjuk során messzire elkerülik a csillagot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.