Hirdetés

Mesterséges intelligencia segíthet a magyar betegellátásban



|

Hazai fejlesztésű AI-ra támaszkodhatnak a kardiológusok és a mentőorvosok közös munkájuk során.

Hirdetés

Napjainkban az egészségügy egyre több költséget emészt föl mind az állam, mind az egészségügyi intézmények, mind pedig a páciensek részéről. Nem csoda hát, hogy sokan sokféleképpen próbálják meg orvosolni ezt a problémát, vagyis a cél minél kevesebb pénzből, de ugyanolyan hatékonyságú egészségügyi tevékenységet folytatni.

Egy mentő kihívásakor számíthatunk arra, hogy a mentős orvos sokrétű tudásával megpróbálja a lehető legtöbbet tenni érdekünkben, míg a kórházba érünk. De mi a helyzet akkor, ha épp olyan kardiovaszkuláris problémával találja szembe magát, amivel kapcsolatban nincsenek meg a kellő ismeretei?

Ilyen esetekben az időtényező is kulcsfontosságú, tulajdonképpen minden perc számíthat. Ha pedig rosszul dönt a mentős a megfelelő ismeretek híján, az akár a beteg életébe is kerülhet. Az ilyen vészhelyzetekben jelenthet megoldást a transztelefonikus EKG (TTEKG).

Hirdetés

Ez az eszköz tőlünk nyugatabbra egy sok évtizedes múltra visszatekintő orvosi segédlet, de hazánkban is 1992 óta használják. A TTEKG tulajdonképpen olyan EKG (elektro kardiogram), ami a betegre csatlakoztatva egy-két percen belül elvégezi diagnosztikai feladatát, majd a kapott eredményeket továbbítja egy szakorvosnak. A páciens ellátását végző orvos mindeközben megbeszéli az adatokat megkapó kardiológussal, hogy mi a teendő a beteggel, esetleg azt is, hogy melyik kórházba érdemes szállítani.

Mára az ország összes mentőautóját felszerelték már ezzel a technológiával. A készülékeket üzemeltető cég, az IMS most ennél is tovább menne egy lépéssel. Egy olyan mesterséges intelligenciát használó szoftvert fejleszt, ami a legapróbb eltérések alapján is tudná diagnosztizálni a legritkább és legsúlyosabb szívbetegségeket is. Így a telefonos kapcsolatban álló orvosok a lehető leggyorsabban tudják meghozni a legjobb döntést.

A fejlesztést végző cég már régebb óta segíti a mentők munkáját különböző matematikai alapú számítások és tervezések elvégzésével. Az IMS megbízásából most több mint 70 000 TTEKG felvételt és a hozzájuk kötődő diagnózisokat elemzik a számítógépek, így a szoftver előzetes ismeretei a legfelkészültebb szakorvoséval vetekszenek. A rendszer pillanatok alatt kielemez egy EKG görbét, és előzetes véleményt nyújt az orvosoknak, így megtámogatva a beteggel kapcsolatos szakmai döntést.

Az IMS azt várja a rendszer bevezetésétől, hogy gyorsabbá és minden szempontból hatékonyabbá teszi a betegellátást országszerte, továbbjavítva az eddigi eredményeket. Ha működőképesnek nyilvánul, ki szeretnék terjeszteni a háziorvosi, illetve az otthoni krónikusbeteg-ellátásra is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.