Hirdetés

Mesterséges intelligenciával írt könyvek terjesztenek álhíreket III. Károly rákbetegségéről



|

A királyi család jogi lépéseket helyezett kilátásba az Amazonon felbukkant kamukötetek miatt.

Hirdetés

A brit királyi udvar múlt hétfőn közölte, hogy a trónra 2022 szeptemberében felült III. Károly rákos betegségben szenved, amit egy korábbi prosztataműtét kapcsán fedeztek fel nála. Az uralkodó stábja viszont csak annyit árult el a daganatról, hogy az nem a 75 éves király prosztatáját érinti, és hogy Károly már el is kezdte a szükséges kezeléseket.

A titkolózás persze pletykaáradatot indított el, a jelek szerint pedig néhány ügyeskedő generatív mesterséges intelligencia segítségével igyekezett kiszolgálni az információra éhes briteket.

Hirdetés

A The Independent beszámolója alapján ugyanis az uralkodócsalád jogi csapata vizsgálatot folytat, miután egy újságcikk felhívta rá a figyelmet, hogy Károly rákbetegségével kapcsolatos könyvek bukkantak fel az Amazonon, amelyek exkluzív értesüléseket ígérnek, de valószínűleg mesterséges intelligencia írta őket.

"Minden ilyen kötet, amely Őfelsége diagnózisáról és kezeléséről spekulál, tolakodó, érzéketlen és tele van pontatlanságokkal. A jogi csapatunk alaposan meg fogja vizsgálni a kérdést. Felszólítjuk az értékesítésüket elősegítő magánszemélyeket vagy szervezeteket, hogy azonnal vonják vissza a könyveket".

- közölte a Buckingham-palota szóvivője. Az ügyben szintén megszólaló Amazon szerint ők "jelentős időt és erőforrásokat" fordítottak arra, hogy a weboldalukon árult könyvek megfeleljenek a tartalmi irányelveknek, és időközben törölték is a problémás tartalmakat.

"Nem engedélyezzük az olyan, mesterséges intelligenciával generált tartalmakat, amelyek sértik az irányelveinket, beleértve az olyan tartalmakat is, amelyek csalódást okoznak a vásárlóknak. Eltávolítottuk azokat a tételeket, amelyeket találtunk, és amelyek megsértették az irányelveinket."

- kommentálta az ügyet a kiskereskedelmi óriás. A botrányt kirobbantó Mail on Sunday eredeti sztorija szerint több AI-gyanús könyv is feltűnt az Amazonon, amelyek legitim bestsellerek társaságában szerepeltek a királyi családról szóló kötetek között.

Nem ez az első alkalom, hogy a szöveggenerátorokkal létrehozott, silány minőségű könyvek szóba kerülnek az Amazon kapcsán. Egyesek már a ChatGPT megjelenésekor figyelmeztettek, hogy a gépileg létrehozott kötetek eláraszthatják a platformot, a Wired pedig az előző hónapban közölt egy cikket arról, hogy az Amazon már hemzseg az ismert művek mesterséges intelligenciával "újraírt", lerövidített változataitól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.