Hirdetés

Mesterséges intelligenciával kéri ki az emberek véleményét a román kormány



|

Különleges tanácsadóval erősít Románia kormánya.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia fejlődése nemcsak a technológiai újdonságokra fogékony közönséget, de a kormányokat is világszerte lázba hozza, hiszen a hatalmas adathalmazokon trenírozott algoritmusok változatos területeken hozhatnak áttörést a bűnüldözéstől az egészségügyön át a különböző államigazgatási feladatokig.

A szomszédos Románia pedig annyira hisz ebben a vízióban, hogy most egy belföldi fejlesztésű mesterséges intelligenciával igyekszik hatékonyabbá tenni a kormány munkáját.

Hirdetés

Az Ion néven futó technológiát maga a miniszterelnök, Nicolae Ciucă prezentálta, a kabinet "tiszteletbeli tanácsadójaként" mutatva be az MI-t. Az algoritmus egy tükörszerű kijelzőn, arc- és hangvizualizációs effektekkel kelt életre, és váltott is néhány szót a kormányfővel.

Sebastian Burduja Kutatási és Innovációs miniszter elmondta, hogy román tudósok által kifejlesztett Ion elemezni fogja a lakosság véleményét, és jelentéseket készít a kormánynak az emberek prioritásairól. A kabinet ehhez egy dedikált weboldalon, illetve a közösségi médiában és élő szóban is várja az állampolgárok visszajelzéseit.

Az eseményről beszámoló Politico szerint a miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy ne lehetőségként, hanem kötelességként tekintsenek a szolgáltatás használatára, amellyel biztosítható a szoros és gyors kommunikáció a kormány és a nép között.

Az internetet ismerve mi nem lennénk meglepve, ha az egész program egy nagy trollkodásba fulladna, elég csak a Microsoft esetére gondolni a 2016-ban bemutatott Tay chatbottal, amelyet mindössze 16 órával az indulása után le kellett lőni, mert a felhasználóktól "tanulva" rasszista posztokkal árasztotta el a Twittert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.