Hirdetés

Mesterséges intelligenciával támadna, de egyelőre pocséknak tűnik a fizetős Amazon Alexa



|

Egy halálra ítélt Amazon-projektről számol be a Business Insider friss jelentése.

Hirdetés

Habár a piaci kapitalizáció alapján az Amazon a világ ötödik legértékesebb cége, még az online kiskereskedelmi óriást is megtépázta a pandémiát követő piaci pangás, így már több nagy leépítést is végrehajtott a cég, nemrég pedig azt is bejelentette, hogy reklámokkal próbálja jövedelmezőbbé tenni a Prime Video streaming platformját, amit csak egy extra havidíj ellenében lehet elkerülni.

A következő bevételi forrás pedig az eddig ingyenesen használható Amazon Alexa digitális asszisztens lehet, melynek fizetős változata mesterséges intelligenciával felturbózva csiklandozná a pénztárcákat.

A Business Insider ugyanis nemrég egy exkluzív jelentést tett közzé, amely a vállalat munkatársaival folytatott beszélgetésekre hivatkozva azt írja, hogy az Amazon az Alexa AI-támogatott prémium verzióján dolgozik. A felokosított asszisztens Remarkable (figyelemre méltó) Alexa néven fut,  és állítólag már a tesztje is elkezdődött 15 ezer felhasználó bevonásával. Ha hihetünk a forrásoknak, az Amazon június 30-ra tűzte ki a havidíjas szolgáltatás rajtját, a helyzet azonban mégsem tűnik rózsásnak.

Hirdetés

A lapnak nyilatkozók szerint ugyanis a technológia nem valami kiforrott: ugyan remekül lehet vele beszélgetni, a konkrét feladatokban cseppet sem bizonyul hasznosnak. Ennek oka, hogy rendkívül hosszú és gyakran pontatlan válaszokkal szolgál, azokkal a kérésekkel pedig egyáltalán nem boldogul, amikor több szolgáltatással kell foglalkozni, például ha egyszerre kell elindítania egy dalt és lekapcsolnia a villanyt.

A Business Insider cikke alapján a nehézségek egyik oka, hogy az eredeti Alexát építő csapat nem hajlandó elengedni az alkotását, az ő nyomásukra pedig az Amazon kénytelen volt számos elemet meghagyni az eredeti, AI-mentes technológiából, ami felduzzasztotta és nehezen futtathatóvá tette az új asszisztenst. Mindezen túl pedig állítólag a projekten dolgozó alkalmazottak sem hisznek benne, hogy a vállalatnak sikerült majd rábírniuk az ügyfeleket egy újabb előfizetésre az egyszer már megvásárolt okoshangszórójuk mellé, amelyen díjmentesen használható az Alexa alap változata.

Összességében tehát a nevére rácáfolva az új asszisztens eddig nem tűnik különösebben figyelemre méltónak, de nem ez az egyetlen attrakció, amivel az Amazon próbál felkapaszkodni a mesterséges intelligenciát húzó hype vonatra: a cég korábban egy Microsoft Copilot-szerű irodai platformot is bemutatott, ami generatív képességekkel gyorsítaná a dolgozók munkáját, az ígéret szerint valamikor az idei évtől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.