Hirdetés

Miért bokszol ez a robot, és miért egy román olimpiai bajnokról nevezték el?



|

Elképesztően mozgékony modell emeli új szintre a humanoid robotok fejlesztését.

Hirdetés

Sokan emékezhetnek még a többek között a nagy sikerű Free Guyt és az Éjszaka a múzeumbant is elkövető Shawn Levy 2011-es filmjére, a magyarul Vasököl címen bemutatott Real Steelre, amely boxoló robotok körül bonyolódott Hugh Jackman főszereplésével.

Attól sajnos még messze vagyunk, hogy mi is a nézőtérről izgulhassuk az egymást püfölő emberszabású gépszörnyekért, cserébe viszont létezik már egy olyan robot, ami egész ügyesen megbirkózik a ringből ismert mozdulatokkal.

A Nadia névre hallgató szerkezet a Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC) kutatóintézet találmánya, és egy projekt részét képezi, amely egy következő generációs humanoid robot létrehozását célozza.

Hirdetés

Ennek jegyében innovatív mechanizmusokat és kompozit anyagokat használva példátlanul nagy mozgástartománnyal ruházták fel a robotot, ezt demonstrálja az alábbi videó, ahol bokszolás közben láthatjuk.

Nadiát ugyan egy mérnök irányította VR-kontrollerek segítségével, de a kutatás hangsúlya nem is az autonómián, hanem az elektronikus és hidraulikus aktuátorok, valamint 29 mesterséges ízület garantálta mozgékonyságon van. A robotot egyébként az ötszörös olimpiai bajnok román tornásznőről, Nadia Comăneciről nevezték el, ezzel is jelezve a képességeit.

A Nadia projekt olyan mozgékony robotok kifejlesztésére törekszik, amelyek akár beltéri környezetben is bevethetők, ahol például lépcsőkkel, létrákkal vagy törmelékhalmokkal kell megbirkózniuk. Ennélfogva a végleges konstrukció például tűzoltási,  katasztrófaelhárítási vagy a robbanóanyag-mentesítési feladatokra is alkalmas lesz, szükségtelenné téve az emberi életek kockáztatását.

Akit mélyebben is érdekel, ide kattintva olvashat a kutatásról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.