Hirdetés

Mikor lesz végre mindenhol 5G?



|

Remekül áll Magyarország az 5G bevezetésével: a szabvány kész, a frekvenciák és az eszközök is rendelkezésre állnak, ám a nagy áttörés mégis várat magára.

Hirdetés

Nem kedvezett a koronavírus járvány az 5G elterjedésének. Túl azon, hogy egyes konteók bűnbaknak kiáltották ki - teljesen alaptalanul - a szupergyors technológiát, Európa-szerte elkezdtek forrni körülötte az indulatok, és ezzel együtt lángra kapni a tornyok. Mindezek tetejébe az elmúlt hónapok során az emberek többsége számára teljesen hatástalanná vált az 5G legfontosabb üzenete. Nehéz az útközben is elérhető, villámgyors netkapcsolat mellett kampányolni, amikor mindenki otthon ül, stabil Wi-Fi-lefedettség alatt.

Hirdetés

A fejlődésnek azonban nem lehet gátat szabni, pláne, hogy mostanra beértek a korábbi fejlesztések, és a hazai boltok fizikai, de még inkább virtuális polcain is megjelentek az 5G-képes telefonok - a cikk végén be is mutatunk közülük ötöt. Ezzel párhuzamosan a Magyar Telekom pont a karanténidőszak alatt jelentette be, hogy hazánkban is elindította kereskedelmi 5G-szolgáltatását Budapest és Zalaegerszeg belvárosában, amely lépéssel kettőre nőtt a hazai 5G-kínálattal rendelkező szolgáltatók és a részlegesen lefedett városok száma.

A színpadot már berendezték

Ez még érezhetően kevés, ráadásul az 5G-hálózatok a két kiemelt városon belül is csak egy-egy szűk területen érhetők el. Ha nagyon szigorúan vesszük, nem történt más, mint hogy a két mobilszolgáltató nyilvánossá tette az egyébként is már üzemelő teszthálózatainak egy részét, hogy elmondhassa, nála már van 5G, és hogy árulhassa az ahhoz társított díjcsomagokat. A nagyok közül a Telenor és a Digi még nem lépett; bár előbbi is rendelkezik teszthálózatokkal - például Győrben -, azokat még nem nyitotta meg a nagyközönség számára. A Digi az elsők között kezdett el az 5G-vel kísérletezni, de egyelőre sajnos nem jutott messzebbre saját székházánál, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciaárverésein ugyanis a cég az 5G-hez ugyan alkalmas, de kisebb méretű frekvencia blokkot tudott nyerni.

Nem túl rózsás a jelenlegi helyzet, és nem is lehet nyugodt szívvel ajánlani az 5G-s díjcsomagokat, okostelefonokat akkor, amikor a lefedettség mindössze utcákban mérhető.

Ez az állapot azonban hamarosan változhat. Az Európai Unió 2020. június végén nyilvánosságra hozott DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése szerint Magyarország a digitális infrastruktúra tekintetében az előkelő hetedik helyen szerepel a vizsgált uniós országok között (más mutatók szerint kevésbé teljesítünk jól). Ez nem kis részben a sok helyen elérhető, legalább 100 Mbit/s-os sebességű, széles sávú vezetékes hálózatoknak köszönhető, ám 4G-lefedettség terén is 97 százalékos eredmény ért el országunk. Ehhez jön még az 5G-felkészültség, amelyben 61 százalékosan teljesítettünk, miközben az uniós átlag csak 21 százalék.

Felkészül: 700 MHz

Utóbbi érték számításakor elsősorban a kereskedőknek már kiosztott frekvenciaspektrumot veszik számításba. Ebből három céghez, három frekvenciasávban, szolgáltatónként közel 100 MHz frekvenciablokk került, ami elegendő ahhoz, hogy elindítsák szolgáltatásukat (lásd az alábbi táblázatunkban). A 2020. március 26-i NMHH frekvencia-árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el, a Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-et szerzett, míg a Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-re, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-re, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-re pályázott sikerrel.

Habár az NMHH a 2600 MHz-es frekvenciasávban is indított értékesítési eljárást, arra egyik cég sem licitált, így első körben az uniós tagországok által közösen elfogadott és harmonizált 700 és 3600 MHz-es sávon, valamint a 2100 MHz-es sávon indulhat el a szolgáltatás - utóbbinál vélhetően az ipari alkalmazás lesz az elsődleges. A rivaldafényt egyértelműen a 700 MHz-es sáv kapta. Ezt egyrészt jelenleg még az Antenna Hungária használja földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra, ám mivel az 5G számára rendkívül értékes sávról van szó, azt 2020. szeptember 6. után immár a mobiltechnológia fogja elfoglalni, és vélhetően ekkor indulnak majd el a nagyobb 5G-kampányok is. A 700 MHz-es tartomány alkalmas ugyanis leginkább a lefedettség növelésére, a ritkábban lakott területek ellátására, mivel jó fizikai hullámterjedése miatt úgynevezett lefedettségnövelő frekvenciáról van szó. A 3600 MHz frekvencia kisebb lefedettséggel rendelkezik, ellenben nagyobb átviteli sebességet ígér, akár 1 Gbit/s feletti összesített kapacitás is elérhető segítségével cellánként.

Prémium szolgáltatás

Biztatóak a jelek, de ettől még nem várható, hogy gyors lesz az országos bevezetés, pláne, hogy egyelőre a 4G-hálózatok kapacitását sem használják ki a felhasználók.

"A közeljövőben az 5G a 4G-vel együttesen szolgálhatja ki a növekvő igényeket, elsősorban a nagy forgalmú helyeken, de - ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is megfigyelhető volt - az új technológia fokozatosan fogja átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét, biztosítva ezzel a töretlen fejlődést." - írta megkeresésünkre a Telenor Magyarország.

A jó hír az, hogy amely készülék 5G-s, az üzembiztosan eléri a 4G-s hálózatokat is, így annak, aki két-három évre keres telefont, érdemes megfontolnia egy 5G-képes modell beszerzését, remélve, hogy egy-másfél év múlva jó ár-érték arányú tarifákat is lehet majd azokhoz vásárolni minél nagyobb, lehetőleg korlátlan adatforgalommal.

Mivel a Telenor egyelőre nem indította el kereskedelmi szolgáltatását, a Digi pedig még nem jutott országos frekvenciához, jelenleg csak a Magyar Telekom és a Vodafone kínál 5G-s előfizetést. Illetve egészen pontosan külön tarifát - vélhetően a rendkívül kis lefedettség miatt - egyik cég sem készített, az 5G-t emiatt jelenleg prémium funkcióként értékesítik. Az már a két cég ajánlatából is látszik, hogy az 5G-nek leginkább a korlátlan mobilelérés mellett van létjogosultsága, máskülönben a felhasználók rendelkezésre álló kerete órák vagy percek alatt elfogyhat.

A Vodafone-nál például a RED Infinity World-előfizetés az, amellyel a főváros kiemelt részein kihasználható az 5G előnye. Mindezért havonta 15 990 forintot kell kifizetniük az előfizetőknek. A Magyar Telekom sem készített külön tarifát az 5G számára, azt egy promóció keretében szeptember végéig díjmentesen kínálja mindazoknak, akik a promóció ideje alatt Korlátlan Net, Korlátlan Net Max, Flotta Korlátlan Net és Üzleti Korlátlan Adat mobilinternet szolgáltatással rendelkeznek. Utóbbiak ára szintén átlagosan 10 ezer forint körül van havonta, bár több szolgáltatás igénybevétele esetén igényelhetők extra kedvezmények is.

Digitális Kánaán?

Ősszel a szolgáltatók szinte biztos, hogy átalakítják majd 5G-kínálatukat, a 700 MHz-es frekvencia felszabadításával ugyanis az érintett cégek nagyobb területeket is képesek lesznek lefedni, és így hatékonyabban tudnak majd érvelni az új tarifák mellett. Az ígéretek között lesz a mobil gaming, a korlátlan HD-s, netán 4K-s videostreaming és a szinte azonnali reakcióidő is: a magánemberek számára ezek az azonnal megfogható előnyök, ami kedvezhet a Google Stadia-alapú megoldásoknak is. Az 5G-technológia azonban ennél sokkal többre képes, és többet is ígér. A rendkívül nagy sebesség és az azonnali válaszidő olyan, merőben új alkalmazások és ipari szolgáltatások elterjedését is támogatja, amelyek a jelenlegi technológiákkal megvalósíthatatlanok. Ilyenek lesznek például a jövőben az önvezető autók, a távműtétek, de ide sorolható a szenzorok tömegeinek használata is.

Emiatt az 5G bevezetése kapcsán a hatóság kiemelten kezelte az ipari és infrastrukturális célokat, és egy úgynevezett ösztönző rendszert vezetett be, amelynek megvalósítási tervét a pályázatok során külön figyelembe vette. Ennek köszönhetően 2023-ban jó eséllyel a legtöbb ipari park, felsőoktatási intézmény és kórház 5G-lefedettség alá kerül, majd 2025-ben a főbb autóutakon és vasúti pályákon is elérhető lesz a villámgyors mobilnet.

Az "Ipari 5G-technológia és a Jövő Gyára" konferencián elhangzottak alapján hazánkban megfogalmazott prioritásként szerepel az 5G-s kereskedelmi szolgáltatások kiépítése a főbb közlekedési utak és a vasútvonalak mentén, valamint az önvezető autók és az Ipar 4.0 megoldások támogatása, amelyek fontos mérföldköve volt a zalaegerszegi önvezető autó tesztpálya megépítése. Ezzel magyarázható egyébként, hogy a zalai megyeszékhely a főváros mellett elsőként kapcsolódhatott be az 5G vérkeringésébe.

Az újszerű 5G-alkalmazások felölelik többek között a videós megfigyelést, a fix rádiós hálózati hozzáférést, a virtuális valóság jellegű alkalmazásokat, a "smart" stadiont, gépek távoli irányítását, az autonóm járműveket, a robotikát és a folyamatautomatizálást, valamint az e-egészségügyet.

Az 5G-technológia ipari változata, a privát 5G olyan lehetőségeket ígér, amelyek elősegítik a vállalatok digitális átalakulását és automatizációját, az Ipar 4.0 technológiák elterjedését. A küszöbön álló, nagyfokú ipari automatizálást, robotizálást az 5G ösztönzi, ráadásul utóbbi a járvány hatására elrendelt gyárlezárások miatt újra központi kérdéssé vált.

Mindemellett pont a koronavírus-járvány mutatta meg azt, hogy egy új technológiának az emberekre gyakorolt hatásával is foglalkozni kell, máskülönben az emberek veszélyesnek fogják azt bélyegezni. Pedig a technológia pont, hogy lehetőséget ad távgyógyításra, távdiagnosztikára és távműtétekre is, az önvezető járművek terjedése pedig drasztikusan lecsökkentheti a közúti balesetek számát. Ám ez már tényleg a távol(abb)i jövő.

5G-képes készülékek

OnePlus 8 Pro

Napjaink egyik legjobb, ha nem a legjobb Android-telefonjába belezsúfoltak minden prémium komponenst, amit csak csak a piacon találtak. A QHD felbontású kijelző hozza a 120 Hz-es képfrissítést, és a benchmarkméréseken is hengerel a mobil. Meglepő lett volna, ha pont az 5G-támogatást felejtették volna ki belőle. A OnePlus 8 Pro kiváló telefon, magas, 350 ezer forintos vételárral.

Samsung Galaxy S20+

A Galaxy S20 széria középső, 6,7 hüvelykes képátlóval rendelkező tagja is kapott 5G-képes változatot, ráadásul mellette szól a jó hazai szervizhálózat és a megjelenése óta mérséklődött vételár. Space zoom ugyan nem került ebbe a modellbe, csupán a Galaxy Ultrába, ám annak hiányát csak kevesen fogják érzékelni. Erős hardvere miatt így is javasolt vétel.

Huawei P40 Pro

Nem tagadás, hogy a valaha volt legjobb kamerarendszert építették be a Huawei legújabb, P40 szériájába. A telefon is bivalyerős lett, akár az év legjobbja is lehetne, Google-mentes HMS rendszere miatt azonban mégsem ajánlható mindenkinek. Hosszú funkciólistáján természetesen az 5G is olvasható, a mobil mindkét variánsa támogatja az új technológiát.

LG V50 ThinQ

A júniusi lapszámunkban PC World ajánlattal díjazott készülék nemcsak egy különleges második kijelzőt, hanem 5G-támogatást is kapott, amiért "mindössze" 210 ezer forintot kérnek el a kereskedők. Ugyan nem a legerősebb telefon, de különleges kialakítása és jó ár-érték aránya miatt érdemes tüzetesebben megvizsgálni.

Xiaomi Poco F2 Pro

Kétszázezer forint alatt is lehet jó minőségű, 5G-modemmel felszerelt mobilt vásárolni. A Xiaomi Poco F2 Pro árban messze alávág a versenytársaknak, és a kiváló ár-érték aránya miatt nemcsak a rivális márkáknak, de a drágább Xiaomi mobiloknak is veszélyes konkurenst jelent. Snapdragon 865, HDR10+ és AMOLED - tényleg nem bízta a véletlenre a sikert a kínai gyártó.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.