Hirdetés

Miközben a színészek a megélhetésükért küzdenek, a Netflix egy vagyont fizet az MI-szakiknak



|

Beszédes álláshirdetés mutatja, ki mennyit ér manapság a szórakoztatóiparban.

Hirdetés

A színészekben és az OnlyFans "modellekben" az a közös, hogy csak a szakma elenyésző része jut be az élvonalba, hogy aztán ismertté válva vagyonokat keressen, miközben a túlnyomó többség sosem gazdagszik meg a hivatásából.

Ezt bizonyítja az a produkciók tömkelegét megbénító sztrájk is, amelyben a színészek és írók elkeseredetten igyekeznek tisztességes béreket kiharcolni maguknak Hollywoodban, miközben a generatív mesterséges intelligencia térhódítása rengeteg állás megszűnésével fenyeget, például a gépileg generált szereplők és az algoritmusokkal írt forgatókönyvek révén.

Hirdetés

A Netflix pedig épp ezekben a viharos időkben döntött úgy, hogy posztol egy álláshirdetést, amelyben kompenzációkkal együtt 300 ezer és 900 ezer dollár közötti, vagyis akár 311 millió forintos éves fizetésért keres termékvezetőt a gépi tanulási platformjához (Machine Learning Platform, MLP). Erre egyebek mellett "a nagyszerű tartalmak megalkotásában és megvásárlásában" is támaszkodni kíván a piacvezető streamingszolgáltató.  

Magyarán a Netflix nem csinál titkot belőle, hogy a tartalomgyártásban is szerepet szán a mesterséges intelligenciának, aki pedig segíti ennek elérésében, arra cseppet sem sajnálja a pénzt a cég. Az állást elnyerő jelentkezőnek olyan kihívásokat kell majd legyűrnie, mint a gépi tanulási platform célkitűzéseinek meghatározása, a siker biztosítása a stratégiailag fontos területeken és a felhasználók oktatását célzó programok létrehozása.

A sztoriról beszámoló The Intercept emellett felhívta rá a figyelmet, hogy a Netflix a gaming terén sem kívánja nélkülözni a mesterséges intelligenciát, a vállalat játékokért felelős divíziója ugyanis most évi 650 ezer dolláros fizetésért keres technikai igazgatót a generatív modellekkel kapcsolatos feladatokhoz.

Aki pedig abban reménykedik, hogy a gépi tartalmak megjelenése még odébb van, annak rossz hírrel kell szolgálnunk: a Netflix repertoárjában már most is akad egy spanyol valóságshow Deep Fake Love címen, amely lényegében azzal szórakoztatja a nézőit, hogy deep fake-videókkal próbálja összeugrasztani a műsorba jelentkező párokat.

A sztrájkoló színészek a trendet érzékelve azt is szeretnék elérni, hogy biztosítékokat kapjanak az MI-vel szemben, az álláspontjuk megpuhításában pedig nem sokat segített, hogy a szakmai érdekképviseleti szervezet SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and American Federation of Television and Radio Artists) szerint a filmes- és televíziós producereket összefogó AMPTP egyszeri, 200 dolláros díjat ajánlott a statisztáknak az arcuk digitalizálásáért és korlátlan használatáért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.