Hirdetés

Milliókat bukott az Nvidia fejese, amiért nem teljesítette a célszámokat



|

Jensen Huang jóval kevesebb pénzt kap, mint amennyire eredetileg számíthatott, de azért még nem kell neki gyűjtést rendezni.

Hirdetés

Az Nvidia társalapító-vezérigazgatója, Jensen Huangra nemcsak a védjegyének számító bőrkabátja miatt tekintenek egyfajta fenegyerekként az iparágban, hanem időről-időre a nyilatkozataival is nagyot megy az interneten. Ilyen volt például, amikor nemes egyszerűséggel közölte, hogy egy életre elfelejthetjük az olcsó videokártyákat, vagy amikor azt fejtegette, hogy 30-40 év múlva már robotként fogja vezetni a vállalatot.

Most azonban valószínűleg nincs túl jó kedvében a kapitány, az Nvidia legutóbbi pénzügyi éve ugyanis nem éppen a tervek szerint alakult, ami Huang javadalmazásán is rajta hagyta a nyomát.

Hirdetés

A január 29-én lezárult 2023-as pénzügyi évben a zöld csapatnak nem sikerült elérnie az eredetileg kitűzött forgalmat, így a szerződése értelmében a CEO markát is 2,1 millió dollárral, vagyis 713 millió forinttal kevesebb pénz üti. Sajnálni persze cseppet sem kell a vezetőt, mivel így is hazaviheti a 996 216 dolláros alapfizetését, hozzá 693 710 dollárnyi bónusszal és potom 19,666 millió dollár értékű részvényjuttatással.

A végösszeg így 10%-kal kevesebb, mint amit Huang a sokkal jobban alakult 2022-es pénzügyi év lezárásakor kapott. Ami magát az Nvidiát illeti, a vállalat bevételei stagnáltak a tárgyalt időszakban, a nettó nyeresége pedig 5,382 milliárd dollárral csökkent. Ez azonban nem különösebben kirívó, mivel az egész tech szektor megérezte a pandémia megnövekedett forgalmát követő visszaesést, az Nvidia esetében pedig tovább fokozta a bajokat a kriptopiac, s vele a videokártyák iránti kereslet összeomlása.

"A 2023-as pénzügyi év kihívásokkal telt, a makrogazdasági ellenszél, a készletek korrekciója, a COVID-19 és a termékarchitektúra-átalakítások több üzletágunkat is érintették."

- áll a zöldek összefoglalójában. A döcögős teljesítmény miatt nemcsak Huang, hanem további magas beosztású vezetők fizetését is visszanyeste a cég, így például a pénzügyekért felelős alelnök, Colette Kress is csak 10,91 millió dollárt kapott a célszámok elérése esetén járó 11,99 millió dollár helyett.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.