Hirdetés

Minden, amit a Windows 11 rajtjáról tudni érdemes



|

Összeszedtük a leglényegesebb információkat a Windows 11 megjelenés kapcsán.

Hirdetés

A Windowst ugyan lehet szeretni és gyűlölni is, de azt botorság lenne elvitatni, hogy a világ egyik legfontosabb rendszeréről van szó, így mindig nagy esemény, ha új főverzió jelenik meg belőle. Hogy a hivatalosan október 5-től elérhető Windows 11 sikertörténet lesz-e, vagy a Me-hez és a Vistához hasonló katasztrófa, azt csak az idő dönti el, így sokan vannak, akik inkább kivárnak a frissítéssel.

Bárhogy is dönts, ebben a cikkben igyekszünk átfogó tájékoztatást adni az új Windows rajtjáról a legfontosabb tudnivalók összegyűjtésével.

Hirdetés

Hogyan szerezhetem be?

A Windows 11-re ingyenesen frissíthet minden olyan Windows 10 felhasználó, akinek a gépe megfelel az új rendszer minimális követelményeinek. Ezek hivatalos leírása ezen az oldalon olvasható, de beillesztjük ide a lényegesebb pontokat:

  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC).
  • RAM: 4 GB.
  • Tárterület: Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz.
  • TPM Platformmegbízhatósági modul, TPM 2.0. (Ez lényegében egy biztonsági chip, ami az újabb alaplapokban már megtalálható. Itt lehet részletesen olvasni a bekapcsolásáról.)
  • Grafikus kártya: DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal.

A követelmények teljesítését könnyedén ellenőrizhetjük a Microsoft hivatalos szoftverével is, amely egy gyors vizsgálat után pontosan megmondja, készen áll-e a számítógépünk a Windows 11-re, s ha nem, akkor miért nem. A PC-állapotellenőrzés nevű appot innen lehet letölteni.

A frissítésre nem mindenki jogosult azonnal, az update elérhetősége az adott eszköztől függ, de a Microsoft azt ígéri, hogy 2022 közepéig az összes támogatott hardver bekerül majd a szórásba. A frissítésen túl pedig természetesen előre összeállított konfigok és a laptopok is választhatók lesznek, a HP és a Honor például már be is mutatta a maga Win 11-es modelleit.

Akkor is kipróbálhatom, ha nem kompatibilis a PC-m?

Egy kiskapu azoknak is lehetőséget biztosít a Windows 11 telepítésére, akik nem rendelkeznek kompatibilis hardverrel. Ehhez csak az operációs rendszer ISO-fájlját kell letölteni a Windows Insider-programon keresztül, ám a redmondiak korábban arról tájékoztattak, hogy ebben az esetben semmiféle frissítést nem garantálnak, ami miatt telepítéskor még egy felelősségi nyilatkozatot is el kell fogadnunk.

Mit tartogat a Windows 11?

A Windows 11 újdonságaival a júniusi bemutatót követően áttekintő cikkben és videós magyarázóban is foglalkoztunk, a rajt viszont remek alkalom, hogy röviden felidézzük a legfontosabb változásokat.

  • Új kezelőfelület: A Windows 11 legszembetűnőbb újítása az új, megszépült kezelőfelület, amely a lekerekített ablakaival leginkább a macOS-t idézi. Ezzel együtt új helyre, középre kerül a Start menü is, ami szintén alapos fazonigazításon esett át.
  • Snap Layout: Az ablakok formázását a Windows 11-ben már egy kattintással is elintézhetjük az előre rögzített elrendezéseknek köszönhetően.
  • Megújult Microsoft Store: A redmondiak teljesen újragondolták az alkalmazásboltjukat, melybe nem csak az androidos appok támogatása kerül be egy későbbi frissítéssel, de alternatív digitális játékáruházak (Epic, Amazon) appjai is.
  • Widgetek: A Windows 11 egy rakás hasznos widgetet integrál a tálcára, gazdag, személyre szabható funkciókkal.
  • Microsoft Teams-integráció: Az operációs rendszer új generációjában mélyen beépül a Microsoft videokonferencia-platformja, a Teams is, így gördülékenyebbé válik a munkahelyi kapcsolattartás.
  • Jobb játékos élmény: A Windows 11-ben nem hagyja parlagon a Microsoft az Xbox-témakört sem, a rendszer így egy sor funkciót beépít (pl. AutoHDR, DirectStorage), amivel javítja a játékélményt.

Ha ennél bővebben is érdekelnek a változások, a fent linkelt anyagokon túl ajánljuk még a béta verzióról írt elemzésünket, és persze a Microsoft saját, magyar nyelvű bemutatóanyagát is.

Ez most tényleg egy teljesen új rendszer?

Sokakat összezavart, hogy a Microsoft a Windows 10 megjelenésekor még azt ígérte, ez lesz az utolsó "új" Windows, amit később csak frissítgetni és bővítgetni fognak, erre most mégis itt a Windows 11. Ennek kapcsán minden kritika jogos, azt azonban nem árt megjegyezni, hogy a motorháztető alatt az új operációs rendszer inkább egy jó kövér frissítés, mintsem az alapoktól felépített, ropogós szoftver.

Így aztán több szempontból is folytonosság van a Windows 10 és a 11 között, ami számos előnnyel jár, a vállalatok például ugyanazokkal az eszközökkel menedzselhetik mindkét rendszer update-jeit (pl. Intune, Configuration Manager), és az alkalmazások kompatibilitása is biztosított.

Muszáj frissítenem? Mi lesz most a Windows 10-zel?

Minden nagy frissítésnél adja magát a dilemma, hogy rávessük-e magunkat az újdonságokra, vagy várjunk egy későbbi, stabilabb verzióra. Jó hír, hogy a Windows 11 esetében semmiféle kényszer nincs, a továbbiakban minden ugyanúgy fog működni a jól bevált Windows 10-en is, mint eddig.

Szerencsére azt is meg tudjuk mondani, hogy ez meddig tart: a Microsoft már júniusban elárulta, hogy 2025. október 14-ig tervezi támogatni a Windows 10-et, így bőven van még idő a váltásra. Azoknak persze, akik valamilyen okból még mindig valamilyen régebbi, nem támogatott Windowst (pl. XP, Windows 7) használnak, biztonsági és kompatibilitási okokból mindenképp ajánlott továbblépni, amire kiváló alkalom lehet a Windows 11 megjelenése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.