Hirdetés

Minden, amit a WWDC 2023-on bejelentett az Apple



|

Igazán tartalmas WWDC-n vagyunk túl.

Hirdetés

Az Apple hatalmas ígéretekkel és hangzatos felvezetéssel hangolta a vásárlókat a WWDC 2023-ra, mi pedig ahogy az összes hasonló online konferencia esetében szoktuk, ezúttal is külön cikkbe szedtük össze a legfontosabb bejelentéseket. Az egyes témákhoz kapcsolódó külön híreket linkelve találjátok meg. 

Nem csak egy új MacBook Air modellt kaptunk, de részletes bemutatót kapott az iOS 17 és a megújult iPadOS, kiderült, hogy egy korábban PS-exkluzívként induló játék immár Macen is elérhető lesz, a show végén pedig csak megérkezett a nagy bejelentés: Apple Vision Pro néven jön az Apple VR headsetje. 

Hirdetés

Ennyi minden történt tehát a WWDC 2023-on:

  • Kezdésként rögtön bemutatkozott a 15 hüvelykes MacBook Air, ami 11,5 milliméteres vastagságával gyakorlatilag a világ legvékonyabb 15 hüvelykes laptopja. Természetesen az M2-es chip hajtja, hat hangszóróval duruzsol, és egy halom egyéb csodára is képes. Az előrendelés ma indult, jövő héten már a boltok polcaira is felkerül. Ezzel párhuzamosan nem csak az új MacBook Air ára derült ki (1299 dollár), hanem az is, hogy módosulnak a korábbi laptopok árcédulái. 
  • Az új Mac Studio lett a következő versenyző, az új verzió immár M2 Max-es chippel tolja ki még tovább a határokat. A professzionális munkára optimalizált rendszer ráadásul még ennél is többre lehet képes. Bemutatkozott ugyanis az M2 Ultra, ami két M2 Max erejét egyesíti. 
  • A számos szempontból testreszabható új Mac Pro sem a hétköznapi felhasználókat célozza meg, ezzel bizony mozifilmek fognak készülni - ez nem csoda a 6999 dolláros, vagyis közel 2 és fél millió forintos (nettó!) ár tükrében. 
  • Az iOS 17 viszont már nyilván sokkal több Apple-felhasználót érintett. A gyakran használt, illetve teljesen új appokkal mutatták be a legfontosabb változásokat.
  • Érdekes újítás az élő hangposta, ami egyből megmutatja az aktuálisan futó, egyébként hangpostára kerülő hívás leiratát - így könnyen eldönthetjük, hogy esetleg mégis fel akarnánk-e venni a telefont.
  • A NameDrop megoldásnak köszönhetően egymáshoz érintett telefonokkal (vagy Apple Watch órákkal) azonnal átadhatjuk mentett kapcsolatainkat egymásnak.
  • Journal néven érkezik egy teljesen új alkalmazás, ami elég beszédes nevet kapott, hiszen tényleg arra szolgál, hogy megőrizhessük emlékeinket, betölti egy klasszikus napló f
  • Mostantól, ha oldalra fordítva tesszük le valahová az iPhone-unkat, bekapcsol a StandBy mód, amivel az egész képernyőt kihasználva egyből egy klasszikus órává, naptárrá változhat a mobilunk, tovább elérhető egy halom widget is. 
  • Az iOS után egyből az új iPadOS következett, ami interaktív widgeteket villantott, de frissült a Lock Screen testreszabhatósága is.
  • Még mindig az operációs rendszereknél maradtunk, a macOS legújabb verziója, a Sonoma is megmutatta magát új képernyővédőkkel, desktopra helyezhető, adaptálódó widgetekkel, és egyéb jóságokkal. 
  • A játékosokról sem feledkezett el az Apple, külön szegmenst kaptak a Macen futó játékok. 
  • Sőt, maga Hideo Kojima is beköszönt, aki elmondta, Macre érkezik a Death Stranding Director's Cut.
  • A játékok után a zene következett. Az Adaptive Audio funkciónak hála a zajszűrés odafigyel majd arra, hogy az AirPods felhasználókat ne zavarja a környezetük, a fontos hanghatások (mondjuk egy mellettük elhaladó bicikli csengője) viszont tisztán hallható legyen.
  • A tévés vonal sem maradhatott ki: a FaceTime app az Apple TV-re költözik
  • Bemutatkozott a watchOS 10 is, az Apple Watch órák saját operációs rendszerének legújabb verziója. 
  • A legnagyobb durranást viszont nyilván a show legvégére hagyták: végre leleplezték az Apple AR platformját és a hozzá tartozó headsetet is. Apple Vision Pro néven érkezik az új eszköz, ami az ígéretek szerint teljesen összeolvasztja a valós és a digitális világot. A perifériák helyét a kezünk, a szemünk és a hangunk veszik át. Nem csak a saját szobánkba pakolhatunk ki mindenféle appokat, vagy akár a Macünk képernyőjét, hanem filmeket is nézhetünk és videojátékokkal is játszhatunk úgy, hogy egy hatalmas virtuális mozivászon jelenik meg előttünk. Az Apple Vision Pro nem csak az Apple TV+ streaming platform lesz elérhető, hanem a Disney+ is, egy halom extrával telepakolva. Persze az ára is boros: 3499 dollárba, vagyis nettó nagyjából 1,2 millió forintba kerül, erre jönnek még az adók. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.