Hirdetés

Minden eszközben otthon cserélhető akkumulátor? Könnyen valósággá válhat!



|

Az Európai Unió újabb szabályt vezethet be, ami nem csak az okostelefon-tulajdonosoknak lesz extrán jó hír.

Hirdetés

Nagyon rákapott az Európai Unió szigorúbbnál szigorúbb szabályozások életbe léptetésére a mobilgyártókkal szemben. Először is bevezették, hogy minden okostelefon-gyártónak 2024. januárjától engedélyeznie kell a harmadik fél által üzemeltetett alkalmazásboltokat, 2024. végétől pedig nem kerülhet forgalomba olyan eszköz, ami nem USB-C-s csatlakozóval van ellátva.

Most egy korai megállapodás értelmében a könnyen cserélhető akkumulátorokat is visszahoznák a köztudatba, és nem csak a mobiltelefonokban.

A jelenlegi állás értelmében szinte minden méretű akkumulátor érintett, így

az okostelefonoktól elkezdve a belsőégésű autók indítóakkumulátorán és az elektromos eszközök (például rollerek) tápellátásán keresztül egészen a tisztán elektromos autók celláiig mindennek könnyedén cserélhetőnek kellene lennie.

Hirdetés

Ha a szabályozás tényleg életbe lép, 3 és fél évet kapnak a gyártók, hogy előkészítsék a terveiket és üzembe állítsák a megfelelő gyártósorokat az átálláshoz. Az akkumulátorok könnyű cseréje a telefonokban régen teljesen alapvető lehetőség volt, manapság azonban alig kapni ilyen eszközöket. Ezt a döntést a gyártók még a víz- és porállósággal sem magyarázhatják, hiszen a Samsung Galaxy Xcover 6 is valahogyan IP68-as és MIL-STD-810H-s szabvány által hitelesített, miközben az akkumulátora körülbelül 1 perc alatt kicserélhető, otthon, különleges szerszámok nélkül.

Vannak még komoly kérdések, hiszen az elektromos autók és a hajlítható telefonok is úgy készülnek, hogy azokat csak hozzáértő szerelők professzionális eszközökkel  javítsák és tartsák karban, de ha el is fogadják a javaslatot, a gyártóknak három és fél évük lesz előállni új megoldásokkal, addig pedig tovább árusíthatják a mostani termékeiket, legyen az elektromos roller, hajlítható telefon, vagy egy otthon szerelhetetlen, de rendkívül törékeny iPad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.