Hirdetés

Minden korábbinál több pénzt zsákmányoltak tavaly a zsarolóvírusos támadók



|

Hiába a korábbi visszaesés, valójában egyre mohóbbak a kiberbűnözők, az ellenintézkedések pedig nem bizonyulnak hatékonynak.

Hirdetés

Az elmúlt években látványos növekedésnek indult a zsarolóvírusos támadások száma, melyek során az elkövetők fontos fájlokat zárolnak és váltságdíjat követelnek a feloldásukért, vagy esetleg érzékeny információkat zsákmányolva azok nyilvánosságra hozatalával fenyegetnek. Az aggasztó trend ellenére a kiberbiztonsági szakértők a védelmi eljárások fejlődésére vezették vissza, hogy 2022-ben váratlanul visszaesett az egy adott éven belül zsákmányolt váltságdíj összege, ám egy új jelentés most kijózanító képet közöl.

A Chainanalysis nevű, alapvetően a blokklánc-technológiával foglalkozó elemzőcég nemrég nyilvánosságra hozott összefoglalója alapján ugyanis a tavalyi évben ismét emelkedőbe váltott az áldozatoktól beszedett váltságdíj összege, méghozzá rendkívül látványos mértékben: a 2022-es 567 millió dollárt közel megduplázva 1,1 milliárd dollárra ugrott, jelentősen túlszárnyalva a 2021-ben felállított 983 millió dolláros rekordot.

Hirdetés

A felmérés összeállítói szerint ez annak tudható be, hogy a kiberbűnözők növelték a támadásaik intenzitását, több nagy intézményt, kórházat és iskolát is célba véve. Ehhez kapcsolódóan a 9to5Mac megjegyzi, hogy a Recorded Future nevű fenyegetéselemző cég 2023-ban 538 új zsarolóvírusról számolt be, egy másik jelentés pedig azt írja, hogy csak az USA-ban 46 kórházat ért ransomware támadás.

A Chainalanlysis utólag azzal magyarázza a 2022-es visszaesést, hogy a zsarolóvírusok mögött álló elkövetők jelentős hányada orosz vagy ukrán nemzetiségű, a két éve kitört háború pedig ideiglenesen elterelte őket a politikai indíttatású kibertámadások irányába. A tavalyi év viszont a ransomware akciók gyakorisága, kiterjedtsége és mennyisége tekintetében is eszkalációt hozott.

Az elemzőcég ezért visszatekintve már anomáliaként, és nem egy trend kezdeteként értékeli a korábbiakhoz képest nyugodtan alakult 2022-es évet. A fordulat arra utal, hogy továbbra is komoly hiányosságokkal küzdenek a hasonló támadások ellen bevethető eszközök és gyakorlatok.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.