Hirdetés

Mire elolvasod ezt a cikket, a mesterséges intelligencia már fel is törte a jelszavad



|

Az erős jelszó egyre hosszabb, a gyenge karaktersorok feltörése pedig egyre rövidebb ideig tart. Főleg a mesterséges intelligenciának.

Hirdetés

Attól még elég messze vagyunk szerencsére, hogy a mesterséges intelligencia a Terminátor filmek-féle Skynetté eszkalálódjon, de azt látni kell, hogy az MI nemcsak a jó ügyeket segíti, hanem a kiberbűnözők dolgát is alaposan meg tudja könnyíteni. Erre remek példa az a tesztszoftver, amely mesterséges intelligenciát használ a jelszavak feltöréséhez.

Az alkotó célja az volt, hogy bemutassa, mennyire nincsenek biztonságban online fiókjaink. És mire ezt olvasod, könnyen elképzelhető, hogy még újabb módját találták meg a bűnözők az MI rossz célra való felhasználásának.

Hirdetés

Így dolgozik az MI a jelszavakkal

A kísérletet egy amerikai biztonsági cég, a Home Security Heroes készítette, néhány igen nagy méretű adatbázis és a PassGAN, "új generációs" jelszótörő szoftver segítségével. A kísérlet során a PassGAN számára az adatokat két neurális hálózat szolgáltatta. Az egyiket jelszavak előállítására használták, a másikat pedig arra, hogy az első hálózat által kreált jelszavak közül kiszűrje azokat, amelyek erősen mesterséges "szagúak", vagy legalábbis nehezen megjegyezhetők, így nem érdemes velük próbálkozni. A mesterséges intelligencia tehát nem magát a jelszót találta ki, hanem a jelszó kitalálásához szükséges próbálkozások számát csökkentette le drasztikus mértékben.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.