Hirdetés

Milyen kiegészítőt vegyünk a telefonhoz?



|

Az okostelefonok tudása különböző kiegészítőkkel tovább bővíthető. Körbenéztünk, mit érdemes beszerezni meglévő készülékünk mellé.

Hirdetés

Telefontokok, külső akkuk, fitnesz-kiegészítők - csak néhány azon plusz eszközök közül, melyekkel okostelefonunk képességeit jelentősen kiterjeszthetjük. Azonban a beszerezhető kiegészítők piacának hatalmas kínálatából sokszor nem könnyű kiválasztani, a valóban vásárlásra érdemes termékeket; tettünk egy túrát a piac e kissé zavaros részén, hogy levadásszuk a valóban hasznos kiegészítőket.

Hirdetés

Tok

Minden bizonnyal a tok a legtöbbet keresett kiegészítőtípus, ami a szuperdrága, szupervékony és szupertörékeny telefonok idején nem meglepő. Az elsődleges döntési tényezők nyilvánvalóan a kinézet és a védelem hatékonysága, de nem árt figyelembe venni más szempontokat is a választáskor. Nem jön rosszul például, ha a tok egyfajta állványként is funkcionál, vagy ha tudunk benne tárolni egy-két kártyát.

Főként, hogy manapság sokan előbb hagyják otthon pénztárcájukat, mint mobiltelefonjukat, így viszont ebben az esetben sem maradnak egy fillér nélkül. A Spigen (Slim Armor, Wallet) és az Incipio (Stowaway) termékpalettáján is találunk ilyen funkcióval rendelkező terméket, persze első körben érdemes szétnézni az adott telefon gyártója által készített tokok között.

Külső akkumulátor

Mobiltelefonjaink legnagyobb gyengesége hosszú évek óta a rövid készenléti idő. Míg a kijelzők, processzorok, érzékelők és különböző csatolók óriási fejlődésen mentek keresztül az okostelefonok megjelenése óta, az akkumulátortechnológia egyhelyben topog. Szerencsére külső egységekkel megoldhatjuk, hogy ne legyünk magunkra hagyva, ha nem bírja ki a telefon a legközelebbi konnektorig. Szinte minden típushoz találunk olyan tokot, amelybe külső akkumulátort építettek. Ez kényelmes megoldás, de nem univerzális. Ellenben egy USB-csatolóval rendelkező külső egység akár az egész családot kiszolgálja, és akkor is velünk marad, ha lecseréljük a telefont. Az Anker Powercore 10000 jól egyensúlyoz az ár-méret-kapacitás tengelyek mentén, és támogatja a Qualcomm Quickcharge 3.0 protokollt is.

Vezeték nélküli fülhallgató

Nagyot robbant idén a vezeték nélküli fejhallgatók piaca. Nem véletlenül, sokan bármennyi pénzt megadnának azért, hogy búcsút inthessenek a szakadó, összegubancolódó kábelek világának. Bár a technológia ára még meglehetősen ijesztő, legalább tényleg minőséget kapunk a pénzünkért, így a megfelelő termék kiválasztása elsősorban szubjektív preferenciákon alapul.

Mi az Apple AirPods fülest szeretnénk kiemelni nem elsősorban hangminősége, mint inkább kialakítása okán: a konkurencia nagy részével ellentétben tényleg egy milliméter vezeték sem tartozik hozzá, saját, kompakt doboza egyben a töltője, és sportolás közben sem esik ki a fülünkből. Ha fontos kritérium a zajcsökkentés, a Sony WF-1000X lehet megoldás, amihez csak kicsivel kell mélyebbre nyúlnunk a pénztárcánkban.

Karpánt sportoláshoz

Annak, aki rendszeresen sportol, és ehhez okostelefonját is magával viszi (zenehallgatáshoz vagy különböző mérőszámok követésére és feljegyzésére), elengedhetetlen egy jó minőségű karpánt. Nyilvánvalóan fontos, hogy kényelmes, jó tapintású anyagból legyen, könnyen elérhessük a telefon kezelőszerveit és csatlakozóit, és erősen tartson a legvadabb mozdulatok közben is. Milliárd lehetőség áll rendelkezésünkre telefontípustól függően, mi most a Tribe AB37 karpántot emeljük ki, mert remekül egyesíti mindazt, amit egy ilyen kiegészítőtől elvárunk: megfelel a fenti feltételeknek, teljesen vízálló, szélei fényvisszaverő réteggel vannak bevonva, belső zsebébe pedig egy kisebb kulcsot is eltehetünk. Ráadásul többféle méretű telefonnal kompatibilis, és az ára is egészen baráti.

Külső objektív

Bár az okostelefonok világában a legtöbb fejlesztés mostanában a kamerára irányul, mégsem tudják kiküszöbölni, hogy a szupervékony házakba csak bizonyos kompromisszumokkal lehet bonyolult lencserendszereket építeni. 

legtöbb telefon kamerája fix látószögű, és bár kezd egyre inkább elterjedni a dupla kamerás megoldás (a sztenderd látószög mellett általában egy teleobjektív kap még helyet), különlegesebb igényekhez mindenképpen külső gyártók házra szerelhető objektívjei között kell szétnéznünk. Nem olcsó, de kiváló minőségű kiegészítő bármelyik, Moment által gyártott lencse. Ezek többféle telefonhoz is megvásárolhatók, és a cég saját tokokat is árul, amelyek kifogástalanul tartják helyükön az objektíveket.

Kontrollerek

Bár a legtöbb mobiljátékot alapvetően érintőképernyőre optimalizálják, találkozhatunk kivétellel egy-egy régebbi játék újra kiadásakor vagy emulátorok futtatása közben. Ilyenkor nagyon jól jön egy külső, fizikai gombokkal rendelkező kontroller.

A dedikált eszközök nem kifejezetten olcsók, de a jó összeszerelési minőség és a támogatottság mindenképpen mellettük szól. Ilyenek a SteelSeries vezeték nélküli kontrollerei is: ravaszokkal, dupla analóg karral, nyomásérzékeny gombokkal felszerelt mind a windowsos és androidos eszközökre szánt Stratus XL, mind pedig a macOS-t és iOS-t, sőt, tvOS-t is támogató Nimbus. Mindkettő alkalmas VR-tartalmak irányítására.

Képernyővédő fólia

Egyesek szerint felesleges, mások a tokkal együtt azonnal megveszik a fóliát is új telefonjukhoz. Bár jóval kevésbé valószínű, hogy szétkarcoljuk a kijelzőt, mint a házat magát, még mindig olcsóbb óvatosnak lenni, mint aztán képernyőcserét kérni a szervizben. Csakúgy, mint a tokoknál, itt is tengernyi lehetőségünk van még egy-egy típuson belül is. Érdemes a műanyag fóliák helyett a valamivel drágább, de lényegesen jobb védelmet nyújtó edzett üvegből készült termékeket keresni. Ezek gyakorlatilag a kijelző "testőreként" funkcionálnak, durva ütődéskor sem éri komoly hatás a képernyőt, helyette az üvegfólia törik össze. Ráadásul nem buborékosodik, és az ujjlenyomatokat sem gyűjti annyira. Ajánljuk a legtöbb készülékre elérhető Incipio Plex Plus szériát.

Vezeték nélküli töltő

A fülhallgatókon kívül van még egy periféria, amelynek kábelezésétől mindenáron szabadulni akarunk. A vezeték nélküli töltés még napjainkban is meglehetősen jövőbeli technológiának hangzik, noha évek óta a zászlóshajók támogatott funkciója. Talán a töltők magas ára miatt nem terjedt el eddig jobban, de a tendencia változni látszik.

Ezt pedig meg is lovagolják a gyártók, a legelterjedtebb, QI szabvánnyal dolgozó töltők már elfogadható áron kaphatók. Ráadásul nem pusztán a techszegmens csapott le rá, az IKEA például régóta árul olyan bútorokat, amelyekben beépített töltőállomás van. Egyszerűbb megoldásként a Samsung EP-PG920-at ajánlanánk. Gyorsan tölt, szép, és gumírozott felületének köszönhetően az üveg hátlappal rendelkező telefonok sem csúsznak el rajta.

Érintőkijelző-barát kesztyű

Sokéves tapasztalat, hogy hagyományos kesztyűben hiába is próbáljuk tapogatni az érintőkijelzőket, nem fog működni a dolog. Ilyenkor vagy elfogadjuk, hogy telefonunkat így nem tudjuk használni, vagy - bármekkora legyen is a hideg - le kell vennünk a kesztyűt. Elég azonban a ruhadarab szövetébe olyan vezető szálakat szőni, amelyek ujjunkhoz hasonlóan el tudják vezetni a töltéseket a kijelző elektromos mezejéből, és kész is van az érintőképernyőkkel is használható kesztyű. Persze nem mindegy, hogy maga a szövet milyen minőségű, sem az, hogy mennyire marad stabil és természetes az érzékelés. A Moshi Digits minden tekintetben jól vizsgázik: jó minőségű, meleg, téli kesztyű, telefonunkat pedig majdnem ugyanúgy használhatjuk vele, mint nélküle.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.