Hirdetés

A mobilnet helyenként már lekörözi a Wi-Fit



|

Egy felmérés szerint már 33 olyan ország van, ahol az elérhető mobilnetes sávszélesség állva hagyja a helyi átlagos Wi-Fi hotspotok által kínált sebességet.

Hirdetés

Manapság még mindig sokan gondolkodnak úgy, hogy hiába van mobilnet-elérésük a telefonjukon vagy egyéb hordozható eszközükön, ahogy egy nyilvános, vagy ismert Wi-Fi hotspot körzetébe érnek, máris átállnak arra. Persze van, akinél erre pénzügyi megfontolásokból van szükség, de jókora azon felhasználók aránya is, akik szerint wifin keresztül még mindig gyorsabban vándorolnak az adatok, mint a mobilhálózaton. Nos, az OpenSignal által elvégzett felmérés szerint ez egyre inkább tévhit, már 33 olyan ország van, ahol gyorsabb az elérhető mobilnet, mint amit egy átlagos Wi-Fi hotspot kínál.

Hirdetés

A listán szereplő 33 ország ráadásul nem feltétlenül a legfejlettebbek közül kerül ki, van itt európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai versenyző is, a listavezető pedig önmagában is kontinens, Ausztrália. Persze ennek pont az az oka, hogy nem a leggyorsabb mobilnetes illetve wifi-átlagos országok látszanak itt, hanem azok, ahol a legnagyobb különbség mutatkozik az átlagos Wi-Fi és a mobilnet által elérhető sávszélesség között az utóbbi javára.

Magyarország egyébként nincs a listán, ami nem feltétlenül rossz hír, hiszen a világszinten kifejezetten jónak számító mobilnetes sávszélesség mellett ezek szerint a "földi" internetes megoldások is vannak olyan jók, hogy nem körözi le őket jelentősen a 4G. Egy későbbi összehasonlításon látszik is, hogy az átlagos 31,1 Mbps Wi-Fi sebességhez képest 31,7 Mbps a mobilnetes, szóval egyelőre fej-fej mellett halad itthon a két megoldás.

Bye-bye, Wi-Fi?

Persze nem kell temetni a Wi-Fit, egyszerűen csak arról van szó, hogy a mobilinternet jóval nagyobb és látványosabb lakossági szintű fejlődésen ment át az utóbbi években, mint a vezetékes megoldások és az erre épülő Wi-Fi hotspotok. Az viszont tény, hogy az 5G megjelenésével még inkább eltolódhat az arány a mobilnet felé.

Addig pedig még jó sok országban láthatjuk a fenti példa ellentétét, így például Hong Kong vagy Szingapúr sokkal erősebb földi internetes ellátottsággal bír, amihez képest egyelőre jóval gyengébben teljesít a mobilnetes hálózat. De nem kell ennyire messzire menni ilyen országért, hasonló a helyzet Romániában, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban vagy épp Írországban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.