Hirdetés

Most éppen úgy tűnik, tényleg nem tér vissza az OpenAI kirúgott vezetője



|

Még a Microsoft is bedobhatta magát Sam Altman visszatéréséért, de a jelek szerint végleges marad a kirúgás.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok jó eséllyel legnagyobb meglepetése volt, hogy az OpenAI igazgatótanácsa a múlt héten váratlanul kirúgta a cég arcának is tekinthető vezérigazgatót, Sam Altmant, aki néhány nappal korábban még személyesen vázolta a vállalat nagyszabású terveit az OpenAI DevDay fejlesztői konferencián.

A CEO eltávolítása állítólag a cégbe több mint 10 milliárd dollárt fektető Microsoftot is hidegzuhanyként érte, a döntés bejelentése után pedig a társalapító Greg Brockman és több magas beosztású kutató is beadta a felmondását. A felháborodás nyomán végül tárgyalások kezdődtek az igazgatótanács és Altman között a kirúgott vezető visszatéréséről, ám e sorok írásakor úgy tűnik, hogy mégis végleges marad a szakítás.

Hirdetés

A TechCrunch legalábbis egy kiszivárgott belsős memóra alapozva azt írja, hogy Altman időközben hátat fordított a tárgyalásoknak, ezért tovább folyik a kutatás az utódja után. Pedig a korábbi CEO visszavételéért állítólag még Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója és más fontos befektetők is bedobták magukat. Maga Altman utoljára tegnap hallatott magáról, amikor az alábbi fotót posztolta az OpenAI központban tett látogatásáról, ahol - elmondása szerint először és utoljára  - kénytelen volt a "Vendég" jelvényt viselni.

Ebben a sztoriban persze minden képlékeny, így nincs kizárva, hogy újabb fordulat következik be az ügyben. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az OpenAI duplán is kínos helyzetbe navigálta magát, mindössze két nap után ugyanis az Altman ideiglenes utódjának kinevezett Mira Muratit is visszahívták a pozícióból, méghozzá a pletykák szerint azért, mert ő is az elődje visszahívásáért kampányolt. Az új ideiglenes CEO Emmett Shear, a Twitch társalapítója lett.

A vállalatnál dúló konfliktus kapcsán arról szólnak a beszámolók, hogy két táborra szakadt a cég. Az egyik csoport Altman vezetésével a mesterséges intelligenciában rejlő üzleti lehetőségek mielőbbi kiaknázását erőltette, ennek ellenzői viszont ragaszkodnak az óvatosabb tempóhoz és az eredeti misszióhoz, mely szerint az AI-nak mindenekelőtt az emberiség javát kell szolgálnia. A robbanáshoz végül a november 6-i fejlesztői konferencia vezetett, ahol az Altman által beharangozott tervek nagy felháborodást váltottak ki az utóbbi tábor soraiban.

A kirúgott CEO állítólag az igazgatótanács tagjainak lecserélését követelte a visszatérési tárgyalás során, a látványosan az ő pártját fogó főrészvényesek javára. Ha hihetünk a beszámolóknak, az általa javasolt új testületben Bret Taylor, a Salesforce társ-vezérigazgatója és egy Microsoft-közeli tag is helyet kapott volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.