Hirdetés

Most már hivatalos, a védettségi igazolványt helyettesítheti az applikáció



|

Ahogy azt előre sejteni lehetett, a plasztikkártyánál több információval szolgáló alkalmazás is hasonló jogosítványokkal ruház fel bennünket.

Hirdetés

Tegnap reggeli rádióinterjújában jelentette be a miniszterelnök, hogy milyen enyhítések következnek a korlátozásokban, amint elérjük az ötmillió beoltottat, a részletek megismeréséhez pedig szokás szerint meg kellett várnunk, hogy megjelenjen a Magyar Közlöny legfrissebb száma.

Ebben az áll, hogy a "védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja", maga a rendelet szombattól, azaz mától lépett hatályba.

Mindez azt jelenti, hogy ahova eddig kizárólag a védettségi igazolványt felmutatva tehettük be a lábunkat (szállás- és vendéglátóhelyek, fürdők, kulturális intézmények stb.) most már a szóban forgó alkalmazással is fogadnak bennünket.

Hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint azért volt szükség erre, hogy ne szenvedjenek hátrányt azok, akiket már beoltottak ugyan, de még mindig nem kapták kézhez a plasztikkártyát.

Fontos tudni, hogy amikor az alkalmazással igazoljuk védettségünket, egyúttal a megfelelő hatósági igazolvány felmutatását is kérhetik tőlünk személyazonosságunk tisztázása végett. Az igazolványon és az appban szereplő adatainkat jogosult megismerni az, aki az ellenőrzést a COVID Control alkalmazással végzi, de a GDPR miatt nem rögzítheti azokat.

Érdekességként megjegyzendő, hogy az applikáció egyelőre csupán az oltottságot jelzi, azt nem, hogy az illető esetleg korábban átesett-e a fertőzésen. Amíg ezzel a hiányossággal nem kezdenek valamit, sokan kénytelenek lesznek maguknál hordani a védettségi igazolványt. Feltéve persze, hogy megkapták.

Az EESZT ingyenes alkalmazása letölthető androidos és iOS-es mobilokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.