Hirdetés

Most nem szabad elbliccelni az iPhone-ok és a Macek legújabb frissítését



|

Az új funkciók mellett súlyos biztonsági javításokat is hozott az iOS 17.1.2 és a macOS Sonoma 14.1.2.

Hirdetés

Természetesen az Apple-nél sem áll meg az élet az új operációs rendszerek kiadásakor, hiszen a cupertinóiak egészen a következő generáció megjelenéséig toldozgatni szokták az aktuális platformokat. Most pedig az iPhone-okat hajtó iOS-hez, valamint annak iPades kiadásához (iPadOS) és a macOS Sonomához is befutott egy nagyobb update, amiket ezúttal tényleg érdemes minél hamarabb rászabadítani a hardverre, mivel az új funkciókon túl fontos biztonsági javításokat is tartalmaznak.

A hivatalos leírás alapján ugyanis az iOS/iPadOS 17.1.2-es, illetve a macOS Sonoma 14.1.2-es csomagok telepítésével mindhárom operációs rendszerben javításra kerül a Safari webböngészőt hajtó WebKit keretrendszer két sebezhetősége (CVE-2023-42916, CVE-2023-42917), amelyeken keresztül rossz szándékú felek érzékeny adatokat szerezhetnek vagy akár idegen kódokat is futtathatnak a készülékeinken.

Hirdetés

A kockázat súlyosságát mutatja, hogy az eddigi ismereteink szerint a hackerek aktívan ki is használják a hátsó kapukat, az update pedig nemcsak a Safari-felhasználóknak fontos, hiszen az iOS-en és az iPadOS-en minden böngésző a WebKitre épül, függetlenül a fejlesztőktől. Ez eset egyébként hasonlatos ahhoz a februári soron kívüli fixhez, amikor szintén az almás böngészőmotor sebezhetősége miatt kellett belenyúlni az iOS 16-ba.

Ami a folytatást illeti, már a kanyarban van az iOS 17.2-es update, mely egyebek mellett elhozza az Apple Journal  nevű napló-alkalmazását, néhány új widgetet, az alapértelmezett értesítéshang átállításának lehetőségét valamint a térhatású "Spatial Video" formátum rögzítését az iPhone 15 Prón és a Pro Maxen. Az iOS-es és iPadOS-es változtatások teljes listáját ide kattintva olvashatod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.