Hirdetés

Most pukkanhat ki a Bitcoin-lufi



|

Míg az elmúlt időszakban nagyon megérte kriptovalutákba fektetni, most megtört az árfolyamnövekedés, nem is akárhogy. Lehet, hogy itt az aranykor vége.

Hirdetés

A kriptopénzek egy ideig kifejezetten jó biznisznek számítottak akkor, ha valaki árfolyam-ügyeskedéssel szeretett volna meggazdagodni. A legnépszerűbb virtuális devizanem, a bitcoin árfolyama rakétasebességgel száguldott felfelé, így aki mondjuk egy éve váltotta át erre a pénznemre "hagyományos" vagyonkáját, durván meggazdagodhatott. Legalábbis akkor, ha idejében elköltötte, vagy visszaváltotta a bitcoinjait, ugyanis most megtört a lendület.

Hirdetés

Az elmúlt napokban ugyanis igazi kriptotőzsdepánik indult be világszerte (a szó itt csak jelzés-értékű, hiszen hivatalosan nincs tőzsdéje a virtuális pénzeknek). A felhasználók ugyanis tömegével kezdték eladni, hagyományos pénzre váltani bitcoinjaikat, de ugyanígy szabadulni igyekeznek például a ripple és ether nevű "mátrixpénzektől" is.

A "való világban" már jól ismert tőzsdepánik fogalmának lényege pedig pont ez: néhányan viszonylag hirtelen megszabadulnak értékpapírjaiktól, mire a többi tulajdonos ettől megijedve szintén gyors eladásba kezd, és egyre többen gondolják azt, hogy a sok-sok eladás valóban rossz jel, ezért ők is bepénikolnak, így a folyamat öngerjesztővé válik. Most a kiváltó ok az volt, hogy a kriptovaluták számára fontos piacokon, így Japánban és Dél-Koreában erősen visszaesett a bitcoinok és egyéb virtuális pénzek vásárlása, de attól is egyre többen félnek, hogy az eddig pont követhetetléensége miatt közkedvelt kriptopénzeket több irányból is megpróbálják valamilyen szabályzás alá vonni. Az említett területeken ugyanis jóval magasabb árfolyamon pörögtek a virtuális valuták, mint a világ más részein, ezt pedig a nemzetközi pénzpiac nem nézte jó szemmel.

Tegnap nap közben a bitcoin árfolyama a különféle kereskedelmi platfornokon 13-14 százalékos mínuszban állt, de a december közepén elért eddigi rekord-árfolyamhoz képest már 40 százaléknál is több a zuhanás.

A második legnépszerűbb virtuális pénz, az ether tegnap több mint 20, a ripple pedig több mint 30 százalékot veszített értékéből. Szóval jó kérdés, hogy egyrészt ez a folyamat meddig tart időben és értékben, másrészt hogy ez kihat-e a teljes kriptopénz-piacra, mivel ha ilyen sebességgel száguldanak lefelé az árfolyamok, az emberek teljesen elveszíthetik a bizalmat minden virtuális devizanemben, és a lufi végleg kidurran, hogy a bitcoin és társai visszatérjenek oda, ahol kezdetekkor tartottak: darkwebes sötét ügyletekhez használják majd a követhetetlen fizetések elősegítésére, de a világ többi részén újra nem veszik majd komolyan. Meglátjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.