Hirdetés

Mostanság csak egy gyártótól akarnak számítógépet venni az emberek



|

Továbbra sem tudnak lendületet venni a számítógépes eladások.

Hirdetés

A tavalyi év óta sorban érkeznek az éppen aktuális kimutatások arról, hogy a pandémia alatti eszközbeszerzések kifulladásával, illetve a gazdasági környezet megváltozásával mennyire nehézkessé vált a komplett számítógépek, vagy az azokhoz kapcsolódó termékek eladása.

A PC-s piac gyengélkedéséről legutóbb a DRAM-árak kényszerű csökkentése árulkodott, most pedig az IDC negyedéves számai mutatják, hogy továbbra sem jött el a fellendülés ideje.

Hirdetés

Az elemzőcég nemrég számolt be a 2023-as év második negyedévének (2Q23) eredményéről, összességében arra jutva, hogy a vizsgált időszakban 13,3%-kal csökkentek a hagyományos számítógépek (asztali PC-k, laptopok, munkaállomások) eladásai az előző év azonos szakaszához (2Q22) képest. Az 5 legnagyobb gyártó közül egyedül az Apple-nek sikerült növelnie az eladásait, 10,3%-os ugrást érve el, míg a 2Q23 legnagyobb vesztese a 22%-os visszaesést elkönyvelő Dell Technologies lett.

Az IDC szerint a gyenge eredmények mögött továbbra is a makrogazdasági nehézségek állnak, amelyek a lakossági és a vállalati keresletet is jelentősen visszafogják. Az utóbbi kapcsán olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a tech szektort jellemző tömeges leépítések és a generatív MI megjelenése, amelyek miatt egyszerűen kevesebb céges PC-re van szükség.

Habár a nyers számok alapján az Apple-nél pezsgőt bonthatnak, az IDC figyelmeztet, hogy az előző év azonos időszakához mért 10,3%-os emelkedés elsősorban azért tudott ilyen látványosan alakulni, mert a 2022-es második negyedévben súlyos szállítási gondokkal küzdöttek a cupertinóiak, vagyis a bázisérték eleve alacsonyabb volt a szokásosnál. Végezetül érdemes kitérni a HP-ra is, amely sokáig küzdött a készletei felhalmozódásával, a második negyedévben mért csekély, mindössze 0,8%-os visszaesés viszont arra utal, hogy kezdenek kiürülni a raktárak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.