Hirdetés

Mostantól még tíz évig élvezhetik a mobilozók az EU egyik legkényelmesebb vívmányát



|

Ráadásul az eddigieknél is erősebb jogok hozzák kedvező helyzetbe az európai felhasználókat.

Hirdetés

Már öt éve annak, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség kötelékébe tartozó országokban (Izland, Norvégia, Lichtenstein) nem terheli extra fizetési kötelezettség a külföldi mobiltelefon-használatot, nagyban megkönnyítve az utazók életét.

Ahogy arra számítani lehetett, az intézkedés rendkívül népszerűnek bizonyult, így már korábban nyélbe ütötték az 5 éves felmentés meghosszabbítását, amely további 10 évvel tolja ki az ingyenes roaming érvényességét.

Hirdetés

Ennek kapcsán már decemberben megírtuk, hogy 2022. július elsejével, vagyis a mai napon fog életbe lépni az új szabályozás, amely több ponton is rálicitál az elődjére, megerősítve az európai fogyasztók jogait. A meghosszabbítással a szolgáltatóknak például külföldön is kötelező azonos színvonalú hálózati kapcsolatot biztosítaniuk, így az 5G-s ügyfeleket sem korlátozhatják a 4G használatára, amennyiben rendelkezésre áll az ehhez szükséges infrastruktúra (ha mégsem, akkor erről értesíteniük kell az előfizetőt).

Az új szabály a meglepetésszerű horrorszámlákat is igyekszik kivédeni, arra kötelezve a szolgáltatókat, hogy értesítsék az előfizetőket, ha a készülékük az ingyen roaming által nem érintett, súlyos költségekkel járó műholdas hálózatot használja, ami jellemzően a tengeren vagy repülés közben fordulhat elő. Javul továbbá a vészhelyzeti hívásokkal kapcsolatos tájékoztatás is: a szolgáltatók kötelesek informálni az ügyfeleket a 112-es ingyenes európai segélyhívóról és annak alternatíváiról. A szabályozás további vívmánya, hogy tájékoztatást ír elő az ügyfélszolgálatok hívásakor, vagy az SMS-t igénylő játékokon, versenyeken való részvétel során felmerülő esetleges plusz költségekről.

Jól látható tehát, hogy az előírás még kedvezőbb az előfizetők szempontjából, már csak azért is, mert az Eurobarometer tavaly februári felmérése szerint a válaszadók 33%-a tapasztalta, hogy külföldön lassabb mobilinternetet kapott, mint az otthoni szolgáltatás. A mobil barangolást egyébként nem meglepő módon rendkívül népszerűvé tette a méltányos kereteken belüli ingyenesség, az Európai Bizottság közlése alapján ugyanis 2017 óta 17-szeresére nőtt a roaming használata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.