Hirdetés

Motorola Edge 40 Neo teszt – amikor sikerül eltalálni a felhasználók vágyait



|

A Motorola rohamléptekben kívánja meghódítani a magyar mobilpiacot, ehhez azonban nem csupán jó készülékek, pimaszul jó ár is szükséges.

Hirdetés

Kereken egy évvel ezelőtt jelent meg a Motorola Edge 40 Neo elődje, a 30 Neo, de nem a te memóriáddal van a probléma, ha nem emlékszel: ekkor még nem igazán tudtad ezt beszerezni a hazai kereskedőknél.

Az elmúlt egy évben rengeteget változott a helyzet és a Lenovo által birtokolt, de teljesen külön cégként üzemelő Motorola ma már mindhárom szolgáltatóval és a legtöbb nagy elektronikai kereskedéssel kötött szerződést, így szinte bárhol belefuthatsz az új Edge készülékbe. Divatos színek, elegáns külső, óriás kijelző és megkapó ár - de vajon megéri lecsapni egy Edge 40 Neóra?

Hirdetés

Külsőre többnek látszik

A Motorola két, már piacon lévő Edge 40 mobilját egészíti ki a Neo verzió, amely néhány dolgot nélkülöz, néhány dologban megújult, ára pedig barátságos. A közepes méretű mobil előlapját egy lekerekített, 6,55 colos kijelző foglalja el, amelyet Gorilla Glass 3 véd a karcoktól. A Motorola FHD+ felbontású P-OLED panelt választott, ami kiváló színhűséget és óriási, akár 1300 nites fényerőt biztosít, ráadásul 144 Hz-en frissül és HDR10+ kompatibilis is.

Az oldalkereten szokatlanul vékony gombok találhatók, hátul pedig egy nagyjából 2 mm-re kiemelkedő, duplalencsés kamerasziget. A keret és a hátlap is műanyagból van, esetünkben a világoskék (Pantone Caneel Bay) modell hátlapja vegán bőrhatású bevonatot kapott, ami nem vonzza az ujjlenyomatokat és nem is csúszós.

A gyártó a dobozba egy, a telefon színéhez passzoló tokot is tett, amelyet az agood company nevű céggel együtt készített és érdekessége, hogy 100%-ban növényi alapanyagokból, környezetbarát módon készült Svédországban. Ha már a doboz tartalmánál járunk, érdemes megemlíteni, hogy a Motorola nem a fukar cégek hosszú sorát erősíti: itt bizony a telefon és a tok mellett a Type-C-Type-C kábelt, és a mobilhoz passzoló gyorstöltőfejet is megkapod. Szintén az Edge 40 Neo büszkesége, hogy néhány, hasonló árú konkurensével ellentétben sztereó hangszórók kerültek bele, és teljes IP68-as védelmet is élvezhetünk.

Evolúciós előrelépés

Az Edge 40 Neo belsejét tekintve nincsenek sokkoló meglepetések - sem jó, sem pedig rossz értelemben. A mobilt egy MediaTek Dimensity 7030 hajtja, amelyhez tekintélyes mennyiségű, 12 GB RAM és 256 GB tárhely kapcsolódik. Ez utóbbi nem is árt, ugyanis mSD kártyát nem fogad a telefon, helyette dual SIM-es és újdonságként már az eSIM-eket is kezeli (1 fizikai SIM és egy eSIM).

A hátlapi duplakamera közül a fő modul az igazán érdekes a maga 50 MP-es szenzorával és optikai képstabilizátorával. Ehhez f/1.8-as rekeszérték társul, valamint LED-es villanó, HDR, rengeteg funkció és 4K/30fps videofelvétel. Az ultraszéles látószögű másodlagos kamera 13 MP-es szenzorral dolgozik és OIS-t nem kapott, de az autofókusz nem maradt ki. Az előlapi szelfikamera a kijelző felső részének közepén helyezkedik el, 32 MP-es szenzorral dolgozik és a HDR mellett szintén támogatja a 4K/30 fps videórögzítést.

Az Edge 40 Neo természetesen minden fontos vezeték nélküli szabványt támogat, így Wi-Fi 6E mellett teljes 5G-t is élvezhetünk, a BT5.3 a lehető legújabb, van triplarendszeres GPS, NFC, hardveres közelségérzékelő (ezt egyre több gyártó szoftveresen oldja meg a szelfikamerával), valamint kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó.

5000 mAh-s, viszonylag nagy kapacitású akkumulátor került a mobilba, amit a mellékelt töltőfejjel akár 68 Wattal is lehet tölteni, így 15 perc alatt a teljes lemerültségből 50%-ra tornázhatjuk fel a mobilt.

Nem egy sebességkirály, de sok mindenben vonzó

Igen nehéz feladata van a Motorola Edge 40 Neónak: meghódítani a középkategóriát, méghozzá olyan ellenfeleket maga alá gyűrve, mint például a Samsung A-széria, a Xiaomi, a Nothing vagy a Honor, amelyek nem ijednek meg némi árharctól és extra marketingtől sem. Ehhez nem elég egy szép készülék, teljesítenie is kell. A Dimensity 7030 számunkra újdonság volt, ezért kíváncsian vártuk, milyen pontszámokat ér el a tesztek alatt. A Geekbench és AnTuTu mérések rámutattak, hogy az elmúlt évek legnépszerűbb SoC-jénél, a Snapdragon 695-nél határozottan, minden tekintetben jobb a MediaTek chipje, viszont a másik népszerű, középkategóriás Snapdragon 778G-t nem képes megelőzni - nagyjából egyszinten van a két központi chip.

Ez azt jelenti, hogy a Honor 70-nél és a Samsung Galaxy A54-nél egy kicsivel gyorsabb a mobil, de például a Honor 90-et már nem éri utol. Valós használat során villogni a mobil szuper teljesítményével senki nem fog, de a teljesen letisztult, már-már vegytiszta Android 13 felület nem röccen meg, és a programok is gyorsan indulnak, a feedpörgetést semmi sem akasztja meg. A PCMark és 3DMark a valós használat alatti teljesítményt kiválóan mutatja, és az ezek alatt elért pontszámok is azt erősítik meg, abszolút középkategóriás, elfogadható teljesítményt kapunk, ráadásul a 12 GB RAM-nak hála akkor sem akad meg a mobil, ha egyszerre több appot futtat.

A kijelző hozta a kötelezőt: csodás színeinek és nagy fényerejének köszönhetően jól kitűnik néhány konkurens közül. Az üzemidőre sem lehet panaszunk, hiszen a takarékos chip és a nagy akku párosa akár 2 nap átlagos használatra is elegendő, ha pedig mégis lemerülne mobil, a gyorstöltővel percek alatt felpumpálhatjuk a töltöttséget. Sajnos az elődnél, illetve a nagyobb testvéreknél elérhető Wireless töltés kimaradt, ennek pedig nagyon örültünk volna még akkor is, ha cserébe egy hajszálnyival vastagabb a mobil. Az ujjlenyomat-olvasó gyors és keveset hibázik, viszont az arcfelismerés egy kicsit többet vár feloldáskor, mint ami kényelmes lenne. A sztereó hangszórók szépen szólnak, bár nem túl hangosan.

Az Edge 40 Neo főkamerája jó fényviszonyok mellett nagyon jó képeket készít, sötétben pedig az OIS segíti elkerülni a bemozdult, elmosódott képeket. Az ultraszéles látószögű kamerával is szép képeket készíthetünk, bár ahogy az ebben az árszegmensben sokszor előfordul, a részletgazdagság és a színek már nem olyan pontosak és szépek, mint főkamerával. Szerencsére autofókusz itt is van, így az élességgel nem lesz gond, és a makrófotózás is működik. A szelfik élénkek és fényesek, csak kevés elmosást tapasztaltunk.

A videóknál érdemes a rögzített vízszintet is kipróbálni, ilyenkor FHD-ben rögzít a telefon, ám mindvégig ügyel arra, hogy a vízszintes valóban vízszintes legyen még akkor is, ha közben mozgatjuk a mobilt. A végeredmény nagyon látványos, különösen dinamikus, mozgalmas, sport vagy állatok videózásánál érdemes bevetni. Az ultraszéles látószögű kamerával csak jobb fényviszony mellett ajánljuk a videózást, ha már kevesebb a fény, bizony a részletek odavesznek, és kissé elmosódik a kép is.

Ami viszont zavaró volt, az a módváltások, elő- és hátlapi kamerák közti váltásoknál jelentkező megtorpanás. Szintén a megszokhatónál valamivel többet gondolkodik a telefon a képek utómunkájakor, ha mondjuk fotózás után rögtön a visszanézést választjuk. Remélhetőleg ezen egy szoftverfrissítéssel javítanak majd a Motorola mérnökei.

A nyers Android 13 felületen mindössze néhány, nem kimondottan tolakodó Motorola extra található, amelyet egy külön appban is összegyűjtött a gyártó. Ezek többsége hasznos, könnyen megszokható és megkedvelhető kiegészítés (például a zseblámpa bekapcsolása a telefon dupla megrázására) - érdemes ezeken végigmenni és aktiválva kipróbálni, milyen pluszt adnak a használhatósághoz. A Moto Biztonság is hasznos funkció, segítségével titkosíthatod a PIN-billentyűzetet, védheted hálózati kapcsolatodat, létrehozhatsz biztonsági mappát és az adathalászat ellen is kapsz némi védelmet.

A cég a PC-mobil kapcsolatban sem hagyatkozik a Microsoft megoldására. A saját Ready For technológiája könnyű készülékpárosítást követően teljes átjárást biztosít windowsos géped és Moto Edge 40 Neo telefonod között. Működik a fájlátvitel, a kijelzőtükrözés, telefonhívás, üzenetválasz, webkamera-funkció, sőt, a vágólapokat is összekapcsolja a Motorola alkalmazása.

Összegzés

Jól összerakott és képességeit tekintve ügyesen kiegyensúlyozott, szép mobiltelefon lett az Edge 40 Neo, aminek reális a bevezető ára: 154 990 forint. Ennyi pénzért egy mindennapokban kellőképpen erős, jó fotós képességekkel ellátott, dizájnos mobilt kapsz, aminek letisztult, de néhány extrával feldobott kezelőfelületét könnyen meg lehet kedvelni. A Dimensity 7030 hozza a kötelezőt, de nem hagyja a porban a konkurenciát, ahogy a főkamera is jó, de azért kiemelkedőnek nem mondható. A vékony kivitel ellenére nagy akku és a gyors töltés kellemes extrák, pláne úgy, hogy a töltőfejet is megkapod. Szintén hasznos ajándék a tok és lehet örülni az IP68-as minősítésnek is. Ugyanakkor az Edge 40-ben megtalálható, ám a Neóból hiányzó wireless töltés fájdalmas hiányosság (bár itt cserébe nagyobb az akkukapacitás), az ultraszéles látószögű kamera közepes minősége sem győzött meg, az üzemidő is csupán közepes és sajnos egyelőre a Motorola nem igyekszik felzárkózni szoftveres támogatásban a konkurenciához: ehhez a modellhez várhatóan 2 fő Android verzió és maximum 3 évnyi biztonsági frissítés várható.

A Motorola Edge 40 Neo komoly feladatot kapott és a konkurensek nem könnyítik meg a dolgát. A főbb ellenfelek már jó ideje a piacon vannak és ezalatt áruk normalizálódott, így akár az amúgy korrekt 155 ezer forintos szint alatt is beszerezheted őket, legyen az a Samsung Galaxy A54, a Honor 70, vagy a Nothing Phone (1). A Xiaomi, Redmi vonalat is érdemes megnézni, itt is kiváló készülékkel találkozhatsz a 130-160 ezer forintos sávban. A Motorola Edge 40 Neo fontos előnye, hogy mindhárom szolgáltató kínálatában ott van és értesüléseink szerint vonzó akciókkal fogják kínálni, így akár ennél jelentősen alacsonyabb áron is beszerezheted majd.

Motorola Edge 40 Neo

Ár: 154 990 Ft
Jól összerakott és képességeit tekintve ügyesen kiegyensúlyozott, szép mobiltelefon lett az Edge 40 Neo, aminek reális a bevezető ára: 154 990 forint.
  • MediaTek Dimensity 7030 SoC
  • 12/256 GB RAM/tárhely
  • 6,55", FHD+, P-OLED, 1300 nit, 144 Hz, HDR10+ kijelző Gorilla Glass 3 védelemmel
  • 50+13/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • sztereó hangszórók, Wi-Fi 6E, BT 5.3, NFC, 5G, eSIM, dual SIM
  • 5000 mAh akku, 68 wattos gyorstöltés
  • Android 13
  • 1033/2467 pont GeekBench 6
  • 532 750 pont AnTuTu
  • 14 776 pont PCMark
  • 2575 pont 3DMark Wild Life
  • 609 perc üzemidő (PCMark)
  • 159,6×72×7,9 mm, 172 g
PRO
  • jó dizájn, vékony kialakítás
  • szuper kijelző
  • IP68, eSIM, vegán bőr hátlap
  • jó főkamera
  • gyorstöltés
  • barátságos UI
Kontra
  • nincsen vezeték nélküli töltés
  • közepes üzemidő
  • az ultraszéles látószögű kamera csak közepes
  • csak 2 OS-frissítési támogatás
  • néha megakad a kamera néhány funkciója
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8495
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Motorola Edge 40 Neo
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 29
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-20 18:29:44
    [gameinfo_webpage] => https://www.motorola.com/we/smartphones-motorola-edge-40-neo/p?skuId=530
    [gameinfo_tags] => motorola, edge 40 neo, mobil, okostelefon, android, teszt
    [gameinfo_url] => motorola-edge-40-neo
    [gameinfo_pro] => jó dizájn, vékony kialakítás
szuper kijelző
IP68, eSIM, vegán bőr hátlap
jó főkamera
gyorstöltés
barátságos UI
    [gameinfo_kontra] => nincsen vezeték nélküli töltés
közepes üzemidő
az ultraszéles látószögű kamera csak közepes
csak 2 OS-frissítési támogatás
néha megakad a kamera néhány funkciója
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 7030 SoC
12/256 GB RAM/tárhely
6,55", FHD+, P-OLED, 1300 nit, 144 Hz, HDR10+ kijelző Gorilla Glass 3 védelemmel
50+13/32 MP hát-/előlapi kamerák
sztereó hangszórók, Wi-Fi 6E, BT 5.3, NFC, 5G, eSIM, dual SIM
5000 mAh akku, 68 wattos gyorstöltés
Android 13
1033/2467 pont GeekBench 6
532 750 pont AnTuTu
14 776 pont PCMark
2575 pont 3DMark Wild Life
609 perc üzemidő (PCMark)
159,6×72×7,9 mm, 172 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 154 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Jól összerakott és képességeit tekintve ügyesen kiegyensúlyozott, szép mobiltelefon lett az Edge 40 Neo, aminek reális a bevezető ára: 154 990 forint.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 29
            [manufacturer_name] => Motorola
            [manufacturer_url] => motorola
            [manufacturer_link] => http://www.hellomoto.hu/hu/
            [link] => /gyarto/motorola
        )

    [link] => /termekinfo/motorola-edge-40-neo-8495.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó dizájn, vékony kialakítás
            [1] => szuper kijelző
            [2] => IP68, eSIM, vegán bőr hátlap
            [3] => jó főkamera
            [4] => gyorstöltés
            [5] => barátságos UI
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen vezeték nélküli töltés
            [1] => közepes üzemidő
            [2] => az ultraszéles látószögű kamera csak közepes
            [3] => csak 2 OS-frissítési támogatás
            [4] => néha megakad a kamera néhány funkciója
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.