Hirdetés

Műholdfelvételeken a hatalmas csendes-óceáni vulkánkitörés



|

A 21. század egyik legnagyobb kitörése több partszakaszt is veszélyeztet.

Hirdetés

Magyar idő szerint szombaton kora reggel hatalmas vulkánkitörésre került sor a Csendes-óceán nyugati részén. A Tonga-szigetek lakói szinte azonnal megérezték az eseményeket, hiszen az ország tulajdonképpen offline állapotba került. Az AP jelentése szerint ez azért történhetett, mivel megsérült a Fiji felől érkező kábel, ami internettel látja el a Tongát. A vulkánkitörés által keltett légköri nyomáshullámot még Magyarországon is lehetett érzékelni.

Hirdetés

A kitörést követően cunami riasztást adtak ki Hawaiira, Alaszkára és az USA teljes nyugati partszakaszára. Az internetet azonnal ellepték az érintettek képekkel és videókkal kísért beszámolói, ezeknél azonban sokkal látványosabbak az űrből készült felvételek, amik teljesen egyértelműen ábrázolják, hogy mi történt a Csendes-óceán mélyén.

A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai névre hallgató tűzhányó az elmúlt időszakban már harmadjára tört ki. Először tavaly december 20-án érzékeltek kitörést, amely majdnem egy hétig tartott. Ekkor a vulkáni sziget mérete is növekedett. A második alkalom január 13-án volt, amit az eddigi legnagyobb, szombat hajnali követett.

A Magyarországon érzékelhető hatásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat is írt egy bejegyzést, ami mellé egy rendkívül látványos fotót is csatoltak a kitörésről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.