Hirdetés

Musk és Zuckerberg is ultimátumot kapott az EU-tól az izraeli helyzetről terjedő álhírek miatt



|

Odacsapott az Európai Unió az X-nek és a Meta szárnyai alá tartozó közösségi oldalaknak.

Hirdetés

Már a hatodik napja tart a palesztin-izraeli háború, amely a Hamász terrorszervezet szombati átfogó támadásával és túszejtő akciójával robbant ki, azóta pedig közel 2500 halálos áldozatot követelt, köztük rengeteg civillel és számos külföldi állampolgárral. Ahogy az a modern konfliktusoknál megszokott, a közösségi médiában gyakorlatilag élőben követheti az eseményeket a világ, ez pedig ezúttal is megkönnyíti az álhírek villámgyors terjedését. Az EU azonban korán akcióba lendült, és most az Elon Musk tulajdonában lévő X-et, illetve a Mark Zuckerberg-féle Metához tartozó közösségi oldalakat is szigorúbb fellépésre kényszerítené.

Az odacsapó ököl szerepét Thierry Breton, az EU belső piacokért felelős biztosa tölti be, aki nemrég Musknak és Zuckerbergnek is levelet írt, amelyekben felszólítja őket a Digitális Szolgáltatásokról Szóló Törvényben (DSA) előírt moderálási és tartalomszűrési kötelezettségeik betartására, annak apropóján, hogy rengeteg téves információ és hazugság terjed a platformjaikon a palesztin-izraeli háborúról.

Hirdetés

A Musknak címzett felszólítás az X felületén is olvasható, és 24 órát ad a közösségi oldalnak a válaszra, az együttműködés elmaradása esetén egy hivatalos nyomozás elindítását és büntetéseket helyezve kilátásba. Az excentrikus milliárdos a rá jellemző módon csípőből tüzelt vissza, és közölte, hogy az X-en minden "nyílt forráskódú és átlátható", amit szerinte az EU is támogat. Musk egyben felszólította Bretont, hogy listázzon minden egyes vélt szabályszegést hogy, a nyilvánosság is értesülhessen róluk.

Ami pedig a Facebookot és az Instagramot birtokló Metát illeti, a CNBC beszámolója alapján a vállalat élén álló Mark Zuckerberg a Bluesky felületén kapta meg Breton levelét. A biztos ebben szintén a közösségi platformokon terjedő álhírekre panaszkodik, és felszólította Zuckerberget a DSA-nak megfelelő hatékony ellenlépések biztosítására. A Meta vezetője ugyancsak 24 órát kapott a válaszra, cikkünk írásáig viszont nem érkezett reakció a részéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.