Hirdetés

Mutatunk 5 notebookot, amivel nem hibázhatsz karácsonyi ajándékként



|

Belépőszintű? Netán mindenre bevethető, esetleg könnyű és különc vagy éppen gamer erőgép? Mutatunk öt olyan laptopot, amire érdemes lecsapni az idei karácsonyi szezonban.

Hirdetés

Nagy élvezet, de egyben roppant bonyolult választás is egyben új notebookot választani: ezzel a géppel fogod ugyanis következő éveidben időd nagyrészét eltölteni, legyen szó munkáról, tanulásról vagy éppen szórakozásról. Választásnál sok-sok szempontot kell figyelembe venni és ezek közül a konfiguráció csak egy. Természetesen befolyásoló tényező az ár is, ám nem szabad elfeledkezni a felhasználás típusáról sem, vagyis hogy mennyit kell majd cipelned a gépedet és mikor kell hosszú órákon át konnektortól távol használni.

Szintén fontos, választást befolyásoló tényező az ergonómia, amit talán akkor tudsz legjobban megvizsgálni, ha vásárlás előtt valahol ki tudod próbálni a kiszemelt PC-t. Erre számos szaküzletben van lehetőséged, érdemes az itt dolgozó szakemberek véleményét is meghallgatni döntés előtt.

Hirdetés

A jelenlegi notebook-kínálat fojtogatóan óriási. Minden árszegmensben száz meg száz ajánlat van, ám érdemes az elavult, régebbről itt ragadt modelleket kiszűrni - hacsak például Black Friday akcióban nem szórják ki fillérekért. Cikkünkben öt olyan laptopot mutatunk, amelyek különböző árkategóriákban különböző felhasználási célokhoz passzolnak. A választás nem volt egyszerű, igyekeztünk több gyártó kínálatából is válogatni, de persze az adott kategóriában más gyártók termékeit is érdemes megvizsgálni - sokszor a konfiguráció közel azonos, csak a külső kialakítás, a billentyűzet, touchpad, kijelző és fedlap az eltérő.

Belépőszint

Bár csábítók, a 100 ezer forint alatti modelleket messzire kerüljük el. Itt a harmatgyenge Celeron CPU-k mellé pocsék, TN-paneles kijelzőket és csigalassú eMMC tárolókat párosítanak - a végeredmény nettó csalódás. Szerencsére nem sokkal drágábban, 130 ezer forintért már sokkal jobb gépek közül lehet válogatni. Az Acer, Lenovo és Asus mellett a HP gépeit is érdemes megnézni közelebbről. Például a HP 15s-eq2016-os modellt, amely AMD Ryzen 3 5300U CPU-ra épül és 8 GB RAM mellett 256 GB-os NVMe SSD-t kapott. A kijelző IPS-paneles, az üzemidő akár 9 és fél óra is lehet és 15,6"-os létére csupán 1,7 kg tömegű az elegáns laptop. Persze vannak hiányosságai (például Type-C-n nem tölthető), de 3 év garancia erre a modellre is jár.

Ár: 129 900 Ft

Középkategória OLED-del

2023 végén a középkategóriában már joggal várhatjuk el, hogy pár éve még prémiumnak számító technológiákkal kényeztetnek a gyártók. Ha te is így gondolod, akkor az Asus Vivobook S 14X OLED (S5402) gépét vedd célba. A laptop egy 14,5"-os OLED-kijelzővel kápráztat el, ami nagy fényerejű, tökéletes színhűségű és végtelen kontrasztot is kínál. Emellett 120 Hz-es frissítésre képes és jelentősen nagyobb felbontású, mint az átlagos FHD-panelek (2880×1800 pixel). Az Asus biztosra ment és nem csupán a kijelzőnél nyújt extrát: a gépet egy egészen erős, nem alacsonyfogyasztású Intel Core i5-12500H processzor hajtja, van mellette 16 GB RAM és egy 512 GB-os NVMe SSD is. Minden szükséges csatlakozót megtalálsz a gépen és gyakran akcióban is részt vesz ez a modell, így 280 ezer forintért már előtelepített Windows 11 rendszerrel kapod, ami egy nagyon-nagyon jó vételnek számít.

Ár: 279 900 Ft

Gamer beugró

Ha a játékra is bevethető laptopok világába toppansz, 300 ezer forint körüli gépekkel fognak bombázni a cégek, amik külsőre még akár gamergépnek is hihetők. Ugyanakkor a legfontosabb ilyenkor a GPU és a CPU típusát megnézni, mert az asztali PC-kel ellentétben ezen komponenseket egy laptopban egyáltalán nem tudod később cserélni. Vagyis érdemes olyat választani, ami vélhetően 2-3 év múlva is elfuttatja a játékokat. Nos, 300 ezer forint magasságában kizárólag GeForce RTX 3050-es GPU-val fogsz találkozni és 350 ezer forintnál jelennek csak meg a 3050 Ti modellek. Mindkét grafikus chip elavult és igen gyenge, legjobb esetben is csak közepes vagy alacsony részletességre lesznek képesek a mai játékok alatt. Ray tracingről ne is álmodj, de a 60-120 fps is kizárt. Sok gyártó ráadásul elavult, 2-3 generációval ezelőtti CPU-val párosítja az RTX 3050-eket, ami még tovább rontja a gép teljesítményét.

Ehelyett csapj le például az MSI Bravo 15 C7VF masinára, amelyben a legújabb generációs AMD Ryzen 7 7735HS CPU dübörög, hozzá pedig egy GeForce RTX 4060-at csaptak. Ez a GPU sem éppen túl izmos, de azért jóval erősebb az RTX 3050-nél, fejlettebb is, a CPU-val párban pedig pár évig hű társad lesz. Az MSI gépe igen előnyös áron, akár már 450 ezer forintért a tiéd lehet, ebben 16 GB RAM és 1 GB NVMe SSD is benne foglaltatik, a 15,6"-os kijelző 144 Hz-es frissítésű, de Windowsról neked kell gondoskodnod.

Ár: 449 900 Ft

Izomgép

Ha valóban olyan gépet szeretnél, ami még 2 év múlva is lazán megbirkózik az újabb játékokkal, sőt, emellett kiválóan bevethető videóvágásra és akár 3D-modellezésre is, bizony komoly kiadásra kell felkészülnöd. A jó hírünk az, hogy ebben a csúcskategóriás szegmensben is rengetegféle gép közül válogathatsz, sőt, a cégek nem várnak túl sokat, ha megjelenik egy-egy új komponens - azonnal beépítik gépeikbe. Azonban hiába van meg a kellő pénzmag a bivalyerős laptopra, itt is érdemes elővigyázatosan megközelíteni a kínálatot, mert sok a mára elavultnak számító konfiguráció, illetve olyan modellek is megtalálhatók a piacon, amelyeknél felesleges látványelemekért, vagy szolgáltatásért kell igen magas felárat fizetni. Például a 4K-s kijelző nem biztos, hogy megéri, a hibrid kialakítás (360 fokos zsanér) szintén ilyen, valamint a céges felhasználásnál fontos funkciókért sem mindenkinek érdemes extra forintokat kiadnia.

A Lenovo Legion-szériájában található Legion Pro 7 egy kiválóan összerakott, strapabíró gép, amelyet rengetegféle konfigurációban megtalálsz a hazai szaküzletekben. Mi a Lenovo Legion Pro 7 16IRX8H modellt szemeltük ki, mint csúcsragadozót. Ez a gép egy Intel Core i9-13900HX processzort és egy Nvidia GeForce RTX 4080-as GPU-t rejt, amelyet 32 GB RAM és 1 TB SSD egészít ki. A gép tényleg minden feladatra bevethető, a játékok száguldani fognak az 500 nites, WQHD-felbontású, 16"-os IPS-kijelzőn, a gép pedig hosszú évekig hű társad lesz, az alumínium gépház rendkívül strapabíró. Igaz, ezt az erőt és prémium kivitelt nem adják ingyen, 1,2 millió forintot kell fizetned ezért a notebookért.

Ár: 1 199 990 Ft

Különc befutó

A különc nem is lehetne más, mint egy Microsoft Surface vagy egy Apple MacBook - mi utóbbit választottuk ezúttal, bár tény, hogy a Surface gépeknek is megvan a varázsa, csak éppen ezt a varázst nagyon vastagon kell megfizetni.

Az Apple MacBook Air sem éppen olcsó laptop, viszont szinte minden tekintetben eltér a fent felsorolt négy másik modelltől. A MacBook Air M2-es chippel szerelve, 256 GB-os SSD-vel jelenleg 490 ezer forintért szerezhető be. Az abszolút prémium aluház egy 13,6"-os, tökéletes színhűségű, nagyfelbontású kijelzőt rejt, az M2-es chip pedig minden feladattal meglepően gyorsan végez. A gép nagy előnye, hogy mindössze 1,2 kg tömegű, miközben rendkívül hosszú üzemidőt nyújt és egészen biztos, hogy még nagyon sokáig támogatni fogja gyártója.

Ár: 489 900 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.