Hirdetés

Nagy ára lehet annak, hogy forgalomban maradjanak a szabadalomsértő Apple Watchok



|

Friss hírek szerint az Apple kénytelen letiltani az okosórák vitatott funkcióját.

Hirdetés

Tavaly év végén mi is beszámoltunk róla, hogy az Apple néhány napra leállította a vérgázméréssel ellátott Apple Watch Series 9 és Ultra 2 órák forgalmazását az Egyesült Államokban. A lépésre egy évek óta fennálló jogvita miatt került sor, amelyben a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) arra jutott, hogy a cupertinóiak megsértették a Massimo nevű, orvosi eszközökre szakosodott vállalat szabadalmait a funkciót hajtó technológia alkalmazásával. Az almás cég fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, az így elnyert ideiglenes felfüggesztéssel pedig ismét megkezdődhetett az érintett modellek árusítása, hosszabb távon viszont csak egy súlyos kompromisszum garantálhatja a folytatást.

A 9to5Mac és a Bloomberg beszámolói alapján ugyanis az Apple időközben előterjesztett egy módosítást az Egyesült Államok Vám- és Határvédelménél, amelynek értelmében a továbbiakban teljesen letiltásra kerül a vérgázmérés az Apple Watch Series 9-ben és az Ultra 2-ben, ezzel pedig megszűnik a szabadalomsértő gyakorlat. A hírnek utánajárva a The Verge a Massimónál és az Apple-nél is rákérdezett a dologra, de ellentmondó válaszokat kapott.

Hirdetés

A Massimo kommunikációs igazgatója, Matt Whewell üdvözölte, hogy a módosított okosórák nem tartalmazzák a vérgázmérést, míg az Apple szóvivője arról írt, hogy a Watch Series 9 és az Ultra 2 továbbra is a funkcióval együtt lesznek kaphatók, igaz, arra már nem térve ki, hogy meddig. A Bloomberg szerzője, Mark Gurman értesülései szerint ugyanakkor a cupertinóiak már el is kezdték a vérgázméréstől megfosztott órák kiszállítását a boltjaikba, csak azok egyelőre nem adhatják ki őket.

Mindezeken túl az sem tiszta, hogy ha valóban letiltásra kerül a funkció, akkor mi történik majd a már eladott Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modellekkel, hiszen az Apple jó eséllyel további jogi csatározásokra számíthat, ha utólag elvesz egy olyan funkciót, ami a vásárláskor még szerepelt a garantált képességek között. Maga a vérgázmérés egyébként 2020 óta elérhető az almás okosórákban, a korábbi támogatott modelleket viszont már nem forgalmazza a gyártó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.