Hirdetés

Nagy cégekkel fogott össze a Google, hogy megszabadítson minket a jelszavaktól



|

A Passkeysnek köszönhetően a jövőben egy sor szolgáltatásba kényelmesebben és biztonságosabban jelentkezhetünk majd be.

Hirdetés

A többek között a világ legnagyobb technológiai cégeit is magába foglaló FIDO Alliance néhány éve állt elő a WebAuth protokollon alapuló Passkeys szabvánnyal, amely biometrikus azonosításra (pl. ujjlenyomat-olvasó, arcazonosítás) cseréli a hagyományos jelszavainkat, nemcsak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is téve a bejelentkezéseket.

A magyarul jelszókulcsoknak hívott megoldást egyebek mellett az Apple ökoszisztémája és a Windows Hello is támogatja, tavaly pedig a Google is bejelentette, hogy ez lesz az alapértelmezett beállítás a felhasználói fiókokban. A keresőóriás most tovább ment, és egy újabb fontos lépést tett a szabvány elterjedéséért.

Hirdetés

A Google ugyanis egy sor nagy partnerrel fogott össze, hogy a saját jelszókezelőjét (Google Passwords) használók könnyebben válthassanak át a biztonságosabb jelszókulcsokra azokban a szolgáltatásokban, ahol ez lehetséges. Egy nemrég kiadott, első körben csak a Pixel mobilokon (a Pixel 5a-tól felfelé) és tableteken elérhető frissítéssel a Jelszókezelő megmutatja, hogy az általunk igénybe vett platformok közül melyik támogatja a Passkeys szabványt, és lépésről lépésre segít annak beállításában.

A funkciót az indulástól fogva olyan cégek támogatják, mint az Adobe, a TikTok, a PayPal vagy az eBay, később pedig tovább bővül majd a kör.

"Ha rendelkezik felhasználói fiókkal ezen korai induló partnerek valamelyikénél, a Google Jelszókezelő a Pixelen segít eljutni a partner weboldalán vagy alkalmazásában található pontos helyhez, ahol a jelszókulcs használatára válthat, így nem kell manuálisan keresni az erre szolgáló lehetőséget a fiókbeállításokban."

- írja a vállalat blogposztja. A jó hír pedig az, hogy a funkció nem marad örökre a Pixelek fogságában, a Google ugyanis azt ígéri, hogy a jövőben más platformokon is elérhetővé teszi. A keresőóriás emellett arra is emlékeztet, hogy a nyílt forráskódú technológia minden weboldal, alkalmazás vagy más jelszómenedzserek számára is elérhető, így csak a fejlesztőkön múlik, hogy támogatják-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.