Hirdetés

Nagy galibát okozott az Apple új biztonsági frissítése



|

Egy súlyos biztonsági rést javított volna a javítás, de olyan rosszul sikerült, hogy rögtön vissza is kellett vonni.

Hirdetés

Az Apple néhány hónapja avatta fel a Rapid Security Response néven futó új frissítési rendszerét, amely a biztonsági rések befoltozására szolgáló csomagok minél gyorsabb kiadásáért és telepítéséért felelős. A megoldás tehát elvileg fokozza az almás eszközök biztonságát, a gyakorlat alapján viszont még lenne mit csiszolni rajta.

A cupertinóiak legutóbbi RSR-frissítése ugyanis nem éppen úgy sült el, ahogy eredetileg tervezték, ezért néhány órán belül vissza is kellett vonni.

A DigitalTrends beszámolója szerint az iOS/iPadOS 16.5.1-es, valamint macOS Ventura 13.4.1-es operációs rendszerekre szánt csomag alapvetően egy komoly sérülékenységet javít, amelyet kihasználva hackerek már fertőzött weboldalak egyszerű meglátogatásával is képesek kártékony kódokat futtatni az áldozatok készülékein.

Hirdetés

A problémát felfedező biztonsági szakértők szerint a módszert aktívan ki is használják a kiberbűnözők, vagyis az Apple-nek nyomós oka volt az épp az ilyen esetekre kitalált RSR-rendszer bevetésére. Csakhogy akik végül telepítették a ragtapaszt, azok kompatibilitási problémákat tapasztaltak az alapértelmezett Safari böngészőben az olyan oldalak meglátogatásakor, mint a Facebook vagy az Instagram.

Az Apple végül ezért döntött úgy, hogy visszavonja a frissítést, cikkünk írásakor pedig nem is tudni, hogy mikor válhat elérhetővé a javítás javítása. Akinél viszont már települt a galibákat okozó csomag, az iPhone-on a Beállítások > Általános > Infó > iOS-verzió menüpontban szabadulhat meg tőle az erre szolgáló eltávolítás-gombbal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.