Hirdetés

Nagy mértékben korlátozza a kiskorúak hozzáférését a TikTok



|

Az üzemeltető szeretné, ha a 18 év alattiak kevesebbet használnák az alkalmazást.

Hirdetés

Nehéz idők járnak mostanság a TikTokra, hiszen a kínai közösségi platformot már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is kémprogramnak tartják, így az Európai Bizottság eszközein is megtiltották az alkalmazás használatát.

A főként a fiatalok körében népszerű videós platform kapcsán az is felvetődik, hogy (más közösségi oldalakkal egyetemben) nem tesz eleget a 18 év alatti felhasználók védelméért, amit az üzemeltető ByteDance most egy drasztikus lépéssel igyekszik ellensúlyozni.

Hirdetés

A TikTok hivatalos blogján publikált bejelentés szerint a következő hetek során a kiskorú felhasználóknál alapértelmezetten aktiválnak egy új beállítást, amely 60 percben maximalizálja az appban eltöltött időt. Amennyiben a kamaszok elérik ezt a határt, csak egy számkód beírásával folytathatják a posztok görgetését. A 13 év alattiak esetében valamivel szigorúbb a helyzet, itt csak egy szülő, vagy gondviselő adhatja meg a kódot, és úgy is csupán 30 percnyi extra tiktokozás nyerhető.

Nem elhanyagolható részlet, hogy a korlátozás alapértelmezett ugyan, de kikapcsolható, így valójában semmi akadálya sincs, hogy minden a megszokott mederben folytatódjon. A ByteDance ugyanakkor közölte, hogy a korlátozást kikapcsolóknál 100 percnyi görgetés után mindenképpen fel fog ugrani egy javaslat az önkéntes limit aktiválására.

A további szülői felügyeleti lehetőségeket is bevezető üzemeltető valószínűleg nem véletlenül szigorít éppen most, az Egyesült Államokban ugyanis ebben a hónapban kongresszusi meghallgatást tartanak a TikTok ügyében, ahol a várakozások szerint a vezérigazgató Shou Zi Chew is válaszolni fog az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság kérdéseire. A vizsgálat elsősorban a felhasználói adatok biztonsága és az ehhez kapcsolódó kémvádak körül forog majd, de valószínűleg a kiskorúak védelme is szóba kerül.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a közösségi média hatása a 18 év alattiak lelki egészségére. A Centers for Disease Control and Prevention nevű szervezet kutatása alapján 2007 és 2017 között 56%-kal emelkedett a 10 és 24 évesek  körében elkövetett öngyilkosságok aránya az USA-ban, ami egyes szakértők szerint részben a közösségi oldalak számlájára írható. Legutóbb az Instagram keveredett komoly botrányba emiatt, amikor 2021-ben kiszivárgott egy titkosnak szánt felmérés arról, hogy a szolgáltatás negatívan befolyásolja a kamasz felhasználók mentális állapotát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.