Hirdetés

Nagy változás előtt állnak a Google keresési eredményei



|

A szigorodó EU-s szabályok miatt a keresőóriásnak nagyobb teret kell engednie a konkurensek számára.

Hirdetés

Az Európai Unió 2024. március 6-ig adott haladékot a legbefolyásosabb digitális platformokat üzemeltető, ún. kapuőrként azonosított nagyvállalatoknak a 2022-ben elfogadott DMA-hoz, vagyis a digitális piacokról szóló jogszabályhoz való igazodásra, ami egyenlőbb versenyfeltételeket igyekszik teremteni például a mobil operációs rendszereken, a Windowsban és általában véve az interneten.

Korábban beszámoltunk róla, hogy ennek jegyében riválisokat kap az eddig egyeduralkodó App Store áruház, törölhetővé válnak a Microsoft alapértelmezett alkalmazásai és a Google sem egyesítheti majd beleegyezés nélkül a különböző szolgáltatásaiban gyűjtött adatainkat. Az utóbbi most egy újabb fontos változtatást jelentett be a DMA határidejének közeledtével.

Hirdetés

A Google ugyanis egy blogbejegyzésben árulta el, hogy módosítani fogja a keresési találatait, miáltal azok nagyobb teret biztosítanak majd a különböző összehasonlító platformoknak. Ezek nyomására az EU 2017-ben 2,42 millió euróra büntette a vállalatot, amiért úgy találta, hogy a kereső tisztességtelen előnyt biztosított az üzemeltető saját termékajánlásainak a független szolgáltatókkal szemben.

A DMA életbe lépésével viszont a Google láthatóbbá fogja tenni az ilyen szolgáltatásokat, melynek érdekében az összehasonlító oldalakra mutató csoportos linkeket és a keresési találatok tetején elhelyezett lekérdezési gyorsbillentyűket alkalmaz. Hogy ez miként festhet a gyakorlatban, arról az alábbi kép árulkodhat, ami még tavaly júliusban készült egy teszt során és azt mutatja, hogy állásokra keresve a Google kattintható modulokban emelte ki az állásportálokat.

A fenti megoldásra utal a közlemény azon szakasza is, mely szerint az olyan kategóriák esetében, mint például a szállodák, az üzemeltető elkezdi tesztelni az összehasonlító oldalak és a közvetlen szolgáltatók számára fenntartott dedikált szekciókat, ahol "részletesebb egyedi eredményeket, köztük képeket, csillagértékeléseket és egyebeket" is megjelenít majd. Ezek a változások viszont egyes meglévő funkciók eltávolítását eredményezik, aminek kapcsán a Google Flights-ot emelte ki a keresőóriás.

A DMA értelmében további változtatásokra is számíthatunk, így például az Androidon könnyebbé válik az alapértelmezett Google keresőmotor lecserélése, valamint a Google szolgáltatásaiból is egyszerűen exportálhatjuk majd az adatainkat a rivális megoldásokba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.