Hirdetés

Nagy változásokat kényszeríthet az iMessage-re az EU



|

Az Apple riválisai dönthetnek az iMessage jövőjéről.

Hirdetés

Ahogy a kezdetben kissé lemaradt androidos telefonok az évek során egyre jobbá váltak, úgy lett mind fontosabb fegyverténnyé az okosmobil-lázat elindító iPhone számára az úgynevezett ökoszisztéma, azaz a csak az Apple-termékekre jellemző, eszközökön átívelő szolgáltatások összessége.

Ezek révén az almás készülékek a mai napig hatékonyan különböztetik meg magukat a konkurenciától, az exkluzív funkciók és szolgáltatások körén belül pedig különösen nagyra értékelt az iMessage, vagyis az Apple saját üzenetküldő platformja. A népszerű csevegő kizárólag a cupertinóiak kütyüi között kommunikál, de ez a jövőben megváltozhat, méghozzá az EU miatt.

A Reuters jelentése szerint ugyanis az Európai Unió döntés-előkészítő és végrehajtó szerve, az Európai Bizottság fontolgatja, hogy az iMessage-re is kiterjeszti a tavaly életbe lépett Digitális Piacokról Szóló Törvényt (Digital Markets Act, DMA), ami szabadabb versenyt hivatott biztosítani a nagyobb platformokon, valamint azokkal szemben. Ez a törvénycsomag az, amely rákényszerítette az Apple-re, hogy a jövőben más alkalmazásboltok elérését is engedélyezze a mobiljain az App Store mellett.

Hirdetés

Eredetileg a százmilliók által használt iMessage is a szabályozás ernyője alá esett, ám a cupertinóiak elérték, hogy kikerüljön. A Reuters azonban úgy tudja, hogy a Bizottság időközben visszatért a kérdéshez, most pedig az Apple riválisait faggatja az üzenetküldő fontosságáról. A konkurencia állítólag kérdőíveket kapott, amelyeken a csevegő jelentőségére vonatkozó értékelést kell adni. A szondázás emellett a Microsoft három szolgáltatására, a Bing keresőre, az Edge böngészőre és a Microsoft Advertisingre is kitér, így akár ezek is bekerülhetnek a DMA hatáskörébe.

Márpedig ha az Európai Bizottság a konkurenciát faggatja, akkor jó esély van rá, hogy végül az iMessage-et is utoléri a szigorú törvény, hiszen az utóbbi években a Google rengeteget lobbizott azért, hogy az Apple az androidosok számára is tegye elérhetővé a csevegő elérését. Az iPhone-ok jelenleg zöld szövegbuborékokkal különböztetik meg az Androidról érkező, SMS-formájában befogadott üzeneteket, ami az amerikai tinik között kiközösítésekhez is vezetett.

Ezen viszont az EU egész biztosan nem fog változtatni, hiszen a DMA hatásköre csak az uniós országokra terjed ki, és ha sor is kerül az iMessage "felszabadítására", azt önszántából valószínűleg nem fogja máshol is meglépni az Apple.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.