Hirdetés

Nagyon eldurvult a chiphiány, sosem volt még ilyen hosszú a várakozási idő



|

Minden korábbinál türelmesebbnek kell lenniük a megrendelőknek.

Hirdetés

A világszerte tapasztalható chiphiány olyan régóta tart, hogy már valószínűleg azok is értesültek róla, akik fél szemmel sem követik a témába vágó híreket. A szűkölködés ugyanis nemcsak a videokártyák és a konzolok kínálatának vitt be egy gyomrost, de többek közt az autóipar is megsínyli, a Toyota például a szükséges chipek híján 40 százalékkal volt kénytelen visszavágni a szeptemberi termelését.

Most pedig egy kifejezetten aggasztó jelentés kapott szárnyra, mely alapján nem érdemes nagy reményeket fűzni a közelgő enyhüléshez.

Hirdetés

Az amerikai Susquehanna Financial Group (SFG) értesülései szerint sosem volt még ilyen hosszú várakozási idő a chipek szállítására. Az elemzőcég arra jutott, hogy a júliusban mérthez képest most átlagosan 6 nappal tart tovább a megrendelők kiszolgálása. A teljes várakozási idő így már elérte a 21 hetet, vagyis 147 napba telik, mire a chipek eljutnak a célállomásra.

A helyzet ugyanakkor nagy eltéréseket mutat az alkatrészek típusától függően: az SFG szerint az analóg chipek és a Broadcom chipjei például lassabban érkeznek, míg az energiamenedzsmenthez és az optoelektronikához szükséges hardvereknél rövidebb lett a szállítási idő.

A téma kapcsán mostanság nem ez az egyetlen elkeserítő fejlemény, néhány napja ugyanis arról szóltak a híradások, hogy az egyik legnagyobb beszállító, a TSMC 10-20 százalékkal emelte a chipek árát, ami a jövőre megjelenő telefonoknál is drágulást okozhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.