Hirdetés

Napi büntetés: valaki kiírta az első Shrek mozit floppy lemezre



|

A koronavírus miatti bezártság okán az emberek furcsa dolgokra ragadtatják magukat, erre pedig tökéletes példa a floppyra írt film.

Hirdetés

A fiatalabb generáció valószínűleg már csak a programokban található mentés-ikon formájában találkozott floppy lemezzel, hiszen a '70-es, '80-as és '90-es évek elterjedt adattárolója már rég kikopott a használatból. Legfeljebb múzeumokban futhatunk össze vele. Vannak azonban, akik tovább éltetik a koros hajlékonylemezek örökségét, ahogy azt most a GreedyPaint nevű Reddit-felhasználó tette.

Hirdetés

Ha az ember unatkozik, különös tettekre vetemedhet, de velünk alapvetően ritkán fordul elő, hogy ilyen esetekben egy Raspberry Pi segítségével készítünk egy külön floppy olvasót azért, hogy utána remek filmek rettenetes minőségű verzióit nézhessük meg. Márpedig GreedyPaint most pontosan ezt tette, első áldozata pedig a Shrek animációs film volt:

I created a floppy disk VCR that plays full length films (like garbage) with the help of a Pi and a custom x265 codec. I call it the LimaTek Diskmaster from r/raspberry_pi

Csak hogy kontextusba helyezzük: egy floppy-lemez 1,44 megabájtnyi adatot képes eltárolni, ami egy 4,7 gigabájtos DVD 0,03 százaléka. Hogy a Shrek ráférjen a lemezre, GreedyPaint először egy saját készítésű x265 codeckel 120x96 pixelesre vette le a film felbontását, és rendesen meg is nyirbálta, így nagyjából 4 képkocka jelenik meg másodpercenként. 

Nem mondjuk, hogy az általa készített eszköz ideális lenne egy mozidélutánhoz, de az alkotó kitartása mindenképp elismerésre méltó, még úgy is, hogy a találmánya voltaképp teljesen felesleges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.