Hirdetés

Ne tarts mesterséges intelligenciás barátnőt, mert csak AZT akarja



|

A Mozilla egy friss tanulmányban figyelmeztet a digitális szerelmet ígérő chatbotok veszélyeire.

Hirdetés

Az óriási mennyiségű adaton kiképzett mesterséges intelligenciás chatbotok olykor megdöbbentő élethűséggel képesek szimulálni egy valódi beszélgetést, így pedig nemcsak az olyan feladatokban lehetnek hasznosak, mint a nyelvtanulás vagy egy állásinterjú eljátszása, hanem akár társaságot is biztosíthatnak a magányos felhasználóknak.

Nem csoda, hogy az első szöveggenerátorok felbukkanásával rögtön el is lepték az internetet és az alkalmazásboltokat a különböző AI-barátnőket és lelki társakat ígérő szolgáltatások, ám a Mozilla most figyelmeztet, hogy jobb távol maradni ezektől.

Hirdetés

A Firefox böngésző mögött álló alapítvány legújabb adatvédelmi tanulmánya ugyanis több népszerű AI-társat is elemzett, melynek során arra a következtetésre jutott, hogy a romantikázó chatbotok rendkívül hatékonyak az adatok megszerzésében. A szolgáltatások sokszor kimondottan agresszívan kérik a felhasználóikat, hogy minél több érzékeny információt osszanak meg magukról, beleértve a hangjukat és a privát fotóikat is.

A magányos chatelők pedig boldogan megteszik ezt, mivel az AI-csevegők egy törődő társ szerepét eljátszva fogalmazzák meg a felszólításaikat. A Mozilla emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a több szolgáltatás is gyengén védi a jelszavakat, illetve számos esetben az sem tisztázott, hogy a chatbotok fejlesztői felhasználják-e a privát beszélgetések leiratait a terméküket hajtó nyelvi modellek trenírozásához.  

Egy esetben a Mozilla egy olyan csevegőt is talált, amely nemcsak a felhasználóiról gyűjtött érzékeny adatokat, hanem a beszélgetés során megemlített személyekről is, valamint egyetlen perc alatt 955 követőt aktivált. Mindent összevetve tehát ha egy alkalmazás digitális szerelmet, megértő füleket vagy csak társaságot ígér, jobb messziről elkerülni, vagy ha nem bírunk ellenállni, akkor ügyelni kell arra, hogy legalább semmi lényegeset se áruljunk el magunkról, hiszen a túlsó oldalon nem egy epekedő barátnő, hanem egy kíváncsi fejlesztő jegyzetel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.